Home / MAGAZIN / NAUKA / Ugrađuju čipove radnicima

Ugrađuju čipove radnicima

Stokholm – Radnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umjesto da koriste identifikacione kartice.

Takozvani RFID čipovi (radio-frequency identification) guraju se ispod kože na ruci, a onda se mogu koristiti za, na primjer, otvaranje vrata ili korišćenje štampača, piše B92.

Čipovi su ponuđeni za 400 osoba koji su se prijavili u hi-tech poslovni blok “Epicentar” u Švedskoj.

Prema riječima reportera BBC koji je probao ovaj eksperiment, ugradnja čipa jednaka je bolu od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Oni koji su osmislili čipove nadaju se da će to postati uobičajena praksa i da će ljudi početi da koriste za kupovinu sendviča u kantini, ili čak za mijenjanje lozinki i PIN-a za kompjutere.

Takođe, moguće ih je progamirati tako da budu povezani s aplikacijama na smartfonovima.

“Želimo potpuno da primjenimo ovu tehnologiju prije nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je riječ o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu”, rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obavještavati kada je vrijeme za zalivanje biljaka i slično.

Epicentar je sagradila švedska firma AMF Fastigheter,a u njoj će biti smještene i kancelarije Gugla i Majkrosofta.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...