Home / MAGAZIN / STIL I ZANIMLJIVOSTI / Prvo osvajanje zaleđenih Nijagarinih vodopada *(Video)

Prvo osvajanje zaleđenih Nijagarinih vodopada *(Video)

Alpinista Vil Gad postao je 29. januara prva osoba koja se popela uz zaleđeni dio Nijagarinih vodopada, koji važe za jedne od najvećih i najmoćnijih vodopada na svijetu.

Počevši svoju avanturu od zaleđenog basena rijeke Nijagare, preko Terapin tačjke na Kozjem ostrvu koja razdvaja Američke vodopade od Potkovica vodopada, ovaj neustrašivi alpinista popeo se uz sjeverni dio vodopada Potkovica.

Njegova avantura bila je dugačka oko 46 metara, najvećim svojim dijelom pružajući se po granici između SAD i Kanade. To je bio i simboličan potez, s obzirom na to da je Gad državljanin obije zemlje – rođen je u američkoj saveznoj državi Koloradu, a trenutno živi u Alberti u Kanadi

“Obišao sam svijet tražeći najizazovnije usponie, ali Nijagarini vodopadi, jedan od zaštitnih znakova moje rodne zemlje, predstavljaju misiju mog života za koju ranije nisam vjerovao da bi mogla da se ostvari”, izjavio je Gad, piše B92.

Opisujući svoje iskustvo Gad navodi kako je suočavanje sa stvarnošću tokom penjanja nevjerovatna stvar.

“Tada se dešava mnogo toga. Debljina leda kreće se od 2,5 centimetara do čak 3 metra, pa je svaki pokret drugačiji. Treba da vodiš računa o mnogim stvarima dok se preko tvojih ramena spušta najmoćniji vodopad na svijetu”, navodi on.

Publika je nedavno bila u prilici da pogleda snimak na kojem se Gad tokom priprema za ovaj poduhvat bori sa santama leda. Kada se 150.000 tona vode sliva niz liticu svakog minuta brzinom od oko32m/s, to je isto kao udarac koji se dobija kada bi 4.000 kamiona sa 18 točkova istovremeno udarilo u zemlju.

“Reč je o prilično nezahvalnoj okolini i pravi je izazov ostati samo zakačen za ledeni zid, a ne još i da se ispenjete uz njega”, rekao je Gad.

Ovaj alpinista ranije se peo i na glečer Kilimandžara, a Nacionalna geografija nominovala ga je za priznanje “Alpinista godine”.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

MF banka otvorila poslovnicu u Modriči

Nova poslovnica MF banke otvorena je danas u Modriči na adresi Vidovdanska br.3. Moderno opremljen prostor površine oko 100 kvadratnih metara ima za cilj da klijentima obezbijedi brzu i jednostavnu ...