Home / NOVOSTI / SVIJET / Tilerson: Pitanje o Asadu treba da rješava sirijski narod

Tilerson: Pitanje o Asadu treba da rješava sirijski narod

ANKARA – Sudbinu sirijskog predsjednika Bašara el Asada treba da riješi sirijski narod, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Tilerson se nalazi u zvaničnoj posjeti Ankari.

“Da li će Asad otići ili ne, odlučiće sirijski narod“, rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

On je dodao da Turska i SAD pregovaraju o stvaranju različitih opcija zona stabilizacije u Siriji.

„Turska je naš ključni partner u borbi protiv ID u Siriji. Fokusirani smo na pitanje o zonama stabilizacije u Siriji i razmatramo nekoliko opcija. Svi treba da budu uvjereni da Turska i Sjedinjene Američke Države namjeravaju da unište ID. Gdje god da se ta grupa pojavi, suočiće se sa koalicijom. SAD i Turska nastaviće partnerstvo u koaliciji“, istakao je Tilerson.

„Što se tiče budućnosti Rake, želimo da kontrolu nad gradom ponovo predamo lokalnim liderima, stanovništvu koje treba da se vrati teritoriju koju su napustili“, dodao je Tilerson.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara od Vašingtona očekuje hapšenje opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena.

„Razgovarali smo o izručivanju lidera FETO-a (Gulenova organizacija) i predali svoje zahtjeve. Čekamo konkretne korake u tom pravcu. Čekamo da on bude privremeno uhapšen, taj zahtjev smo takođe predali američkoj strani“, rekao je turski ministar.

U noći 16. jula 2016. u Turskoj je grupa pobunjenika pokušala da izvrši vojni puč. Glavni sukob bio je u Ankari i Istanbulu. Ubijeno je više od 240 turskih državljana, više od dvije hiljade osoba je ranjeno, a pobuna je ugušena. Turske vlasti optužile su Gulena za učešće u pokušaju prevrata i zatražile od SAD da ga izruče. Sam Gulen osudio je pobunu i rekao da nije učestvovao u njoj.

Izvor: nezavisne

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...