Home / NOVOSTI / BiH / Stopirani svi konkursi za državne službenike

Stopirani svi konkursi za državne službenike

SARAJEVO – Novoimenovana Vlada Federacije BiH odlučila je da se odmah obustave svi konkursi za prijem državnih službenika.

Na prvoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada je zadužila federalna ministarstva, uprave, upravne organizacije, ustanove i druge institucije i službe, a naročito Agenciju za državnu službu FBiH, da na 60 dana obustave sve konkurse za prijem državnih službenika.

Ministarstva koja vrše ovlaštenja organa Federacije BiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala zadužila je da joj, u roku od 15 dana, dostave informaciju o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora. Upućen je i poziv članovima uprava, upravnih i nadzornih odbora privrednih društava s učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije BiH da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade FBiH i federalnim ministarstvima koja će je provoditi u skladu s važećim zakonskim propisima.

Vlada je zadužila i svoj Generalni sekretarijat da svim federalnim ministarstvima dostavi Informaciju o statusu nacrta zakona, prijedloga zakona i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani ni na jednom od domova Parlamenta FBiH.

Ministre i druge rukovodioce federalnih organa uprave Vlada je zadužila da joj, u roku od 15 dana, dostave izjašnjenje da li ove propise povlače iz parlamentarne procedure ili ostaju pri predloženim tekstovima.

Također, Vlada FBiH je zadužila federalne ministre i druge rukovodioce federalnih organa uprave da, u sljedećih 15 dana, Generalnom sekretarijatu dostave izjašnjenje da li povlače iz dalje procedure ili ostaju pri materijalima koje su u Vladinu proceduru dostavili ministri iz prethodnog saziva Vlade Federacije BiH.

U Komisiju za administrativna pitanja Vlade Federacije BiH su na sjednici Vlade imenovani Aljoša Čampara (predsjednik), Edin Ramić, Josip Martić, Mato Jozić, Aleksandar Remetić, Snježana Soldat, Edita Kalajdžić, Željko Silađi i Davorin Korać.

U Komisiju za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika imenovani su Vjekoslav Mandić (predsjednik), Zora Dujmović, Elvira Dilberović, Salko Bukvarević i Reuf Bajrović.

Premijer Fadil Novalić, te ministri Jelka Milićević, Milan Mandilović, Amir Zukić, Reuf Bajrović, Denis Lasić i Šemsudin Dedić su, u ime Vlade FBiH, imenovani za članove Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.  Za članove Radne grupe za fiskalnu analizu Vlada je imenovala Ljubišu Đapana, Gorana Miraščića i Merimu Maslo, dok će predstavnici Federalnog ministarstva finansija biti određeni naknadano.

Zadatak Radne grupe je da analizira postojeće zakonske i podzakonske akte iz oblasti fiskalne politike i da, u skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH, predloži zakonska rješenja koja će omogućiti rasterećenje privrede.

 

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi?

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi? Čuli ste da nudimo mogućnost dobre zarade, bez ograničenja? Imate informaciju da pružamo podršku svojim zaposlenima i ...