Home / NOVOSTI / SVIJET / Rusija uvela ekonomske sankcije protiv Turske

Rusija uvela ekonomske sankcije protiv Turske

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Rusije i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske, saopšteno je iz Kremlja.

„Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o mjerama za očuvanje nacionalne bezbjednosti Ruske Federacije i zaštiti građana Ruske Federacije od zločinačkih i drugih protivpravnih dejstava i o primjeni specijalnih ekonomskih mjera protiv Turske Republike“, piše u saopštenju.

Predsednik Rusije je naložio da se od 1. januara 2016. godine obustavi dejstvo bezviznog režima s Turskom.

U Ukazu je naglašeno da se ove mjere ne tiču građana Turske koji imaju dozvolu za privremeni boravak na teritoriji Ruske Federacije kao i onih koji su na privremenom radu u diplomatskim predstavništima i konzulatima Turske u Rusiji.

Putin je, takođe, zabranio poslodavcima u Rusiji da od 1. januara naredne godine zapošljavaju građane Turske.
Ukaz nalaže i zabranu ili ograničenje uvoza u Rusiju određenih vrsta robe iz Turske.

„Zabrana ili ograničenje spoljnoekonomskih operacija, koje podrazumijevaju uvoz na teritoriju Ruske Federacije određenih vrsta robe porijeklom iz Turske, prema spisku koji određuje Vlada Ruske Federacije (izuzev robe koja se uvozi za lične potrebe u obimu koji propisuje Evroazijski ekonomski savez), piše u saopštenju.

Ministarski kabinet će izraditi spisak ugovora s turskim kompanijama na koje ove mjere neće biti primjenjene.

Putinov ukaz obuhvata i rad turoperatera koji su u obavezi da prekinu prodaju turističkih aranžmana za Tursku građanima Rusije.
Zabranjena je ili ograničena i djelatnost organizacija pod Turskom jurisdikcijom na teritoriji Rusije.

Ruski predsednik je naložio i da se uvede zabrana čarter letova između Rusije i Turske, kao i da se pojača lučka kontrola u ruskim morskim lukama u Azovsko-crnomorskom basenu.

(N.N./Sputnjik)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Pobjeda naroda: Francuski premijer objavio suspenziju akciza na gorivo

PARIZ, – Francuski premijer Edouard Filipe objavio je u utorak suspenziju akciza na gorivo i povišenih cijena komunalija, u naporu da udovolji protestnom pokretu koji je tokom vikenda izazvao haos ...