Home / NOVOSTI / REGIJA / Rama: Veto za ulazak Makedonije u NATO

Rama: Veto za ulazak Makedonije u NATO

Tirana – Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će Albanija staviti veto na prijem Makedonije u NATO ako ne budu date čvrste garancije za primjenu Ohridskog sporazuma.

Ovim sporazumom je 2001. godine okončan sukob u Makedoniji.

Rama je, na sastanku ministara unutrašnjih poslova regiona u Tirani, rekao da su posljednji događaji u Kumanovu, gdje su se makedonske snage bezbjednosti 9. i 10. maja sukobile sa grupom koju su predvodili kosovski Albanci, iskorišćeni da se “imenu Albanac doda pridjev terorista”, što je neprihvatljivo za albansku državu.

“Na žalost, u Kumanovu riječ terorizam i Albanac su povezane u naporima da se etničkoj zajednici da dodatak terorizma i to je neprihvatljivo, ne samo za nas već i za makedonsku državu. Ovoj državi treba da je jasno da Albanci ostaju državotvorni faktor Makedonije. Ništa se opasnije ne može dogoditi u borbi protiv terorizma od uključivanja termina terorizam u događaje u Makedoniji. Miješanje ovih termina je neprihvatljivo za nas kao i teror koji su preživjeli nedužni građani Kumanova”, kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, svi žele održivu Makedoniju, ali ne i Makedoniju u kojoj se ne može živjeti.

“Makedonija ne može biti članica NATO bez garancija za ostvarivanje Ohridskog sporazuma”, kazao je albanski premijer.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...