Home / NOVOSTI / BiH / Visok nivo ekonomske saradnje, ali može i bolje

Visok nivo ekonomske saradnje, ali može i bolje

Sarajevo – BiH i Turska dostigle su, osim dobrih i prijateljskih odnosa, visok nivo ekonomske saradnje, s obzirom da obim spoljnotrgovinske razmjene iznosi 500 miliona dolara, ali međusobni odnosi mogu da budu još bolji.

Ocijenjeno je ovo danas u Sarajevu tokom sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Obraćajući se novinarima nakon ovog sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić apostrofirao je značaj odluke Vlade Turske da poveća kvote uvoza mesa iz BiH u Tursku, na čemu je zahvalio u ime domaćih proizvođača mesa.

Prema njegovim riječima, plan da ova kvota dostigne nivo od 10.000 tona na godišnjem nivou biće velika stvar za prehrambenu proizvodnju u BiH, a određeni rezultati očekuju se i na planu izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je Hrvatska ušla u EU.

“Među nama nema nesuglasica i imamo zajedničke poglede ne samo na pravce buduće ekonomske saradnje u raznim privrednim oblastima, investicija i drugo, nego i na saradnju u oblasti borbe protiv terorizma”, istakao je Ivanić.

Turski predsjednik ocijenio je da je današnja posjeta turske delegacije Sarajevu značajan doprinos održivom razvoju odnosa BiH i Turske, posebno na ekonomskom planu.

Erdogan je najavio da će nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH, te nakon sastanaka turske delegacije sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti i biznismenima iz obje zemlje, biti povučeni konkretni potezi na planu jačanju saradnje u oblasti vojne i namjenske industrije, kao i prerade drveta, autoindustrije, infrastrukture, te turizma i kulture.

”Na vojnom planu podržavamo put BiH ka NATO, na političkom integraciju u EU, a na ekonomskom polju dajemo snažnu podršku bržem privrednom razvoju BiH”, poručio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, spoljnotrgovinska razmjena BiH i Turske iz 2012. godine sa tri miliona dolara povećana je na 80 miliona, što je značajno uticalo na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita obje zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa činjenicom da je Turska tranzitno područje za građane BiH koji odlaze na ratišta u Siriji u druge islamske države, Erdogan je rekao da je zvanična Ankara u posljednje vrijeme u BiH vratila 141 bezbjednosno sumnjivo lice, dok čak 14.000 takvih lica ima zabranu ulaska u Tursku.

Istovremeno, Ivanić je odgovorio da bezbjednosno-policijske agencije BiH i Turske dobro sarađuju na planu borbe protiv terorizma i prevencije ove globalne pošasti.

“Borba protiv terorizma zajednički je interes i BiH i Turske”, naglasio je Ivanić.

On je dodao da se Turska nalazi u složenoj situaciji, jer je na granici izloženoj opasnosti od ekstremizma i terorizma.

Predstavnici resornih ministarstava BiH i Turske potpisali su danas u Sarajevu niz memoranduma i sporazuma u vezi sa saradnjom na planu diplomatske obuke, informatičke tehnologije, veterinarstva, prevoza putnika i roba, kao i obrazovanja, nauke i kulture.

Izvor; Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...