Home / NOVOSTI / BiH / Visok nivo ekonomske saradnje, ali može i bolje

Visok nivo ekonomske saradnje, ali može i bolje

Sarajevo – BiH i Turska dostigle su, osim dobrih i prijateljskih odnosa, visok nivo ekonomske saradnje, s obzirom da obim spoljnotrgovinske razmjene iznosi 500 miliona dolara, ali međusobni odnosi mogu da budu još bolji.

Ocijenjeno je ovo danas u Sarajevu tokom sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Obraćajući se novinarima nakon ovog sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić apostrofirao je značaj odluke Vlade Turske da poveća kvote uvoza mesa iz BiH u Tursku, na čemu je zahvalio u ime domaćih proizvođača mesa.

Prema njegovim riječima, plan da ova kvota dostigne nivo od 10.000 tona na godišnjem nivou biće velika stvar za prehrambenu proizvodnju u BiH, a određeni rezultati očekuju se i na planu izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je Hrvatska ušla u EU.

“Među nama nema nesuglasica i imamo zajedničke poglede ne samo na pravce buduće ekonomske saradnje u raznim privrednim oblastima, investicija i drugo, nego i na saradnju u oblasti borbe protiv terorizma”, istakao je Ivanić.

Turski predsjednik ocijenio je da je današnja posjeta turske delegacije Sarajevu značajan doprinos održivom razvoju odnosa BiH i Turske, posebno na ekonomskom planu.

Erdogan je najavio da će nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH, te nakon sastanaka turske delegacije sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti i biznismenima iz obje zemlje, biti povučeni konkretni potezi na planu jačanju saradnje u oblasti vojne i namjenske industrije, kao i prerade drveta, autoindustrije, infrastrukture, te turizma i kulture.

”Na vojnom planu podržavamo put BiH ka NATO, na političkom integraciju u EU, a na ekonomskom polju dajemo snažnu podršku bržem privrednom razvoju BiH”, poručio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, spoljnotrgovinska razmjena BiH i Turske iz 2012. godine sa tri miliona dolara povećana je na 80 miliona, što je značajno uticalo na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita obje zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa činjenicom da je Turska tranzitno područje za građane BiH koji odlaze na ratišta u Siriji u druge islamske države, Erdogan je rekao da je zvanična Ankara u posljednje vrijeme u BiH vratila 141 bezbjednosno sumnjivo lice, dok čak 14.000 takvih lica ima zabranu ulaska u Tursku.

Istovremeno, Ivanić je odgovorio da bezbjednosno-policijske agencije BiH i Turske dobro sarađuju na planu borbe protiv terorizma i prevencije ove globalne pošasti.

“Borba protiv terorizma zajednički je interes i BiH i Turske”, naglasio je Ivanić.

On je dodao da se Turska nalazi u složenoj situaciji, jer je na granici izloženoj opasnosti od ekstremizma i terorizma.

Predstavnici resornih ministarstava BiH i Turske potpisali su danas u Sarajevu niz memoranduma i sporazuma u vezi sa saradnjom na planu diplomatske obuke, informatičke tehnologije, veterinarstva, prevoza putnika i roba, kao i obrazovanja, nauke i kulture.

Izvor; Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi?

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi? Čuli ste da nudimo mogućnost dobre zarade, bez ograničenja? Imate informaciju da pružamo podršku svojim zaposlenima i ...