Home / NOVOSTI / SVIJET / Prokurdska partija: U terorističkom napadu 97 mrtvih, 400 povrijeđenih

Prokurdska partija: U terorističkom napadu 97 mrtvih, 400 povrijeđenih

ANKARA – Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas u Ankari da postoje čvrsti dokazi kako su jutrošnji teroristički napad u glavnom gradu Turske izvela dvojica bombaša samoubica i da je riječ ili o teroristima IS ili kurdskim pobunjenicima.

Davutoglu je na konferenciji za novinare proglasio trodnevnu žalost zbog napada u kome je poginulo 86 ljudi, a 186 je ranjeno, ali i zbog žrtava svih terorističkih napada od jula ove godine.

“Mi već neko vrijeme dobijamo obavještajne informacije da će neki bombaši samoubice biti upućeni u Tursku i da će preko njih u našoj zemlji doći do haosa”, rekao je Davutoglu novinarima.

On je dodao da bi se moglo desiti da su za današnji napad krivi ili kurdski pobunjenici ili pripadnici “Islamske države”. “Odgovorni za ove napade biće uhvaćeni i kažnjeni”, rekao je Davutoglu, prenio je AP.

Turska Vlada je uvela privremenu medijsku blokadu uključujući zabranu emitovanja snimaka ili fotografija sa mjesta napada, a portparol Vlade je upozorio medijske kuće da mogu biti potpuno isključene ako se ne budu povinovale ovoj naredbi.

Mnogi ljudi u Ankari žalili su se da ne mogu da pristupe “tviteru” i drugim društvenim mrežama nakon napada.

Prokurdska partija: Broj žrtava terorističkog napada 97, ranjenih 400

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) saopćila je da je broj žrtava u današnjem bombaškom napadu u glavnom gradu Turske Ankari porastao na 97, javlja Russia Today.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otkazao je planiranu posjetu Turkmenistanu nakon današnje tragedije, dok je premijer Ahmed Davutoglu proglasio trodnevnu žalost u zemlji.

Demontranti optužuju vlast za terorističke napade u Ankari

Stotine demonstranata uzvikivalo je danas antivladine slogane u Istanbulu, optužujući Vladu za bombaški napad u Ankari u kome je poginulo najmanje 86 ljudi.

“Erdogane podnesi ostavku” i “Ubica AKP”,  uzvikivali su okupljeni u Istanbulu, optužujući predsjednika Tajipa Erdaana i vladajuću AK partiju /AKP/ da su odgovorni za napad.

Policija sa vodenim topovima raspoređena je u Istanbulu. Snage bezbjednosti spriječile su demonstrante da dođu do trga Taksim.

Vjeruje se da su dva napadača samoubice aktivirala bombe među ljudima okupljenim ispred željezničke stanice u Ankari pred planirani marš mira koji su organizovali radnički sindikati, udruženja građana, te prokurdske i ljevičarske grupe zbog sukoba turskih snaga bezbjednosti i kurdskih militanata na jugoistoku zemlje.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...