Home / NOVOSTI / HRONIKA / POSJETA MINISTRICE ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRAĐEVINARSTVO I EKOLOGIJU U VLADI RS OPŠTINI MODRIČA

POSJETA MINISTRICE ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRAĐEVINARSTVO I EKOLOGIJU U VLADI RS OPŠTINI MODRIČA

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić je posjetila 13. oktobra 2015. godine opštinu Modriča i održala sastanak sa nečelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj problematici opštine Modriča, razvojnim ciljevima opštine u budućem periodu, kao i temama iz oblasti prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije. Ministrica je upoznala načelnika sa uvođenjem elektronskih  građevinskih dozvola. Razgovarano je i o Zakonu o legalizaciji objekata na području opštine te o problemu odvoza otpada sa kojim je opština suočena duže vrijeme.

„Upoznala sam načelnika sa uvođenjem elektronske građevinske dozvole što je on rado prihvatio. Prvi preduslov da bi smo krenuli u postupak je ažurna prostorno – planska dokumentacija i sređeni imovinsko – pravni odnosi. Usvojen je urbanistički plan i pet regulacionih planova u digitalnoj formi što je takođe bitan uslov. Razgovarali smo o Zakonu o legalizaciji i sa načelnikom donijeli zaključak da idemo sa zahtjevom prema Narodnoj skupštini da se pokuša iznaći zakonska mogućnost i socijalne kategorije, porodice poginulih boraca i RVI I i II kategorije oslobode plaćanja. Cilj nam je da građani legalizuju svoje objekte niskim iznosom, opštine oslobodimo bespravno izgrađenih objekata a inspektori da nastave da ažurno obavljaju svoj posao. Razgovarali smo  problemu i mogućnostima  rješavanja problema deponovanja otpada, formiranju reciklažnih dvorišta ili transfer stanica za dvije opštine. Ovo pitanje se mora riješti, prvenstveno zbog građana i svih zaposlenih u institucijama u Modriči“, istakla je ministrica Golić.

„Uvijek je prijatno razgovarati sa ministricom i njenim saradnicima. Razgovarali smo danas o više tema bitnih za našu lokalnu zajednicu., kao što je oslobađanje plaćanja legalizacije objekata za PPB, RVI I i II kategorije, problemu gudrona, i velikom problemu deponovanja otpada sa kojim smo suočeni. Mi otpad odvozimo u Brod i troškovi su ogromni. Priča se i o povećanju cijena usluga odvoza smeća, ali Opština nema ništa s tim jer je komunalno preduzeće u privatnom vlasništvu. Ali ipak moramo iznaći neko zajedničko rješenja. Pokušaćemo da u saradnji sa svim lokalnim zajednicama i nadležnim ministarstvom iznaći način da imamo što manje otpada a da ga na što bolji način iskoristimo, reciklažom, prodajom i slično“, izjavio je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...