Home / NOVOSTI / REGIJA / Proces rehabilitacije Milana Nedića počinje 7. decembra

Proces rehabilitacije Milana Nedića počinje 7. decembra

BEOGRAD- Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika srpske vlade u vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, zakazano je za 7. decembar pred Višim sudom u Beogradu.

Zahtjev ze rehabilitaciju u ime potomaka podnio je praunuk Milana Nedića – Aleksandar Nedić, koji je najavio da će u procesu učestvovati brojni svjedoci, među kojima ima i javnih ličnosti.

“To su ljudi koje je Milan Nedić svojim odlukama spasao sigurne smrti streljanjem ili deportacijom u logore. Među njima su neki istaknuti komunisti, kao i veliki broj pripadnika pokreta Draže Mihajlovića”, naveo je Aleksandar Nedić.

On je istakao da će se tokom procesa “pokazati da Nedićeva vlada nije imala veze sa progonom i uništavanjem Jevreja u Srbiji i Beogradu”, prenosi “Politika”.

“To će skinuti ljagu sa Milana Nedića, ali i sa Srbije i Beograda. Naš pravni tim pripremio je 1.389 dokumenata koji potkrepljuju ove tvrdnje”, naglasio je Aleksandar Nedić, koji je generalni sekretar Srpskog liberalnog savjeta /SLS/.

Prema njegovim riječima, Milan Nedić je od istrebljenja spasio više od 350.000 Srba u zloglasnoj NDH i zahvaljujući njemu niko iz Srbije nije bio mobilisan na istočni front.

Nedićev praunuk dodaje da njegov pradjed nije bio osnivač Banjičkog logora, već je to bila “Komesarska uprava pod Milanom Aćimovićem”, kao i da tadašnja vlada nema veze sa osnivanjem logora Sajmište.

Milan Nedić bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. ministar vojske i mornarice. Zbog zalaganja za svrstavanje uz Adolfa Hitlera, usljed nespremnosti Jugoslavije za rat, smijenjen je 1940. godine, a reaktiviran godinu dana kasnije.

Prihvatio je mjesto predsjednika kvislinške vlade, a u oktobru 1944. bježi u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu 1946. godine.

Beogradske novine objavile su 5. februara 1946. godine da je Nedić izvršio samoubistvo u zatvoru, skočivši kroz prozor.

NJegovi potomci sada traže da se poništi uredba Vlade FNRJ iz 1949. godine, kojom se narodnim neprijateljima oduzimaju imovina i građanska prava.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Ukoliko rehabilitacija bude uspjela, može se pristupiti restituciji Nedićeve imovine.

Nedić i dvojica njegove braće Boško i Milutin posjedovali su 37 ari Zemunskog parka, dio zgrade u Nemanjinoj 35, gdje se danas nalazi nova zgrada Narodne banke Srbije, nekoliko placeva u Zemunu i u Grockoj, na izlazu iz Beograda.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...