Home / NOVOSTI / SVIJET / Privedeni predsjednik Zimbabvea i njegova supruga

Privedeni predsjednik Zimbabvea i njegova supruga

HARARE – Nakon jučerašnje vojne intervencije u Zimbabveu, zvaničnici vojske saopštili su kako su privedeni predsjednik te zemlje Robert Mugabe i njegova supruga Grejs.

U saopštenju datom putem državne televizije, vojni zvaničnici su potvrdili da su 93-godišnji Mugabe i njegova supruga privedeni te da je je pokrenuta akcija privođenja “kriminalaca” oko Mugabea.

Lokalni mediji javljaju da su privedeni i ministar za više obrazovanje Džonatan Mojo, ministar lokalne uprave Saviour Kasukuvere i ministar finansija Ignatius Kombo.

Smijenjeni potpredsjednik Emerson Mnangagva putem društvene mreže je saopštio kako se vratio u zemlju i da će naporno raditi u narednim danima.

Jedan od lidera vojnih veterana u Zimbabveu Kris Mutsvangva intervenciju je nazvao “kažnjavanjem bez krvoprolića”.

Mutsvangva je pristalica smijenjenog Mnangagve i izjavio je kako će vojska Zimbabve vratiti u istinsku demokratiju i zemlju učiniti modernom i primjerom.

Vojska Zimbabvea sinoć je zauzela državnu televiziju. U saopštenju datom pred jutro na državnoj televiziji ZBC rečeno je kako vojna intervencija nije udar.

U zemlji je prošle sedmice došlo do tenzija nakon što je Mnangagva smijenjen, a Čivenga je kazao kako su spremni “poduzeti korak” ukoliko se ne prekinu čistke pristalica Mnangagve.

 

Mnangagva (75), veteran rata za oslobođenje iz 1970-ih, smatran je mogućim nasljednikom aktuelnim predsjednikom Zimbabvea Roberta Mugabea (93) prije nego ga je on smijenio 6. novembra.

Pretpostavlja se da je njegovo uklanjanje dio čistki kako bi se omogućilo Mugabeu da vlast preda u ruke svoje supruge Grejs (52).

Grace Mugabe ima jaku podršku omladinske organizacije vladajuće stranke ZANU-PF, a njen nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...