Home / NOVOSTI / HRONIKA / Godinu dana uspešnog rada *(TONSKI PRILOG)

Godinu dana uspešnog rada *(TONSKI PRILOG)

Poljoprivredno – edukacioni centar „Jabučik“ Modriča
Prerađeno 15 tona voća i povrća

MODRIČA – Zahvaljujući sredstvima UNDP-ija, i opštine Modriča  pre godinu dana pušten je u rad proizvodno -preduzetnički cenetar „Jabučik“. Za godinu dana  prerađeno oko 15 tona voća i povrća i plasirano na  tržište. U toku je realizacija projekta „Jabučik 2“ koji podrazumeva širenje kooperantske mreže i proizvodnju prirodnih sokova. U „Jabučiku“ su trenutno  zaposlena tri radnika i sedam sezonskih radnika.

Za godinu dana proizvedeno je 15 tona proizvoda koji su naišli na dobar prijem kod potrošača zbog niskih cena i visokog kvaliteta. Kako kažu u Jabučiku, svi proizvodi su stopostotno prirodni.

„Zadovoljni smo dosadašnjom preradom i plasmanom. Pojavili smo se na tržištu. Imali smo kiseli kupus, ajvar, sveže ceđeni sokovi, nadevi za pekarske proizvode, pekmez, džem. Vodimo računa na cene, a kvalitetom ćemo pridobiti potrošače. To je sve domaća proizvodnja. U našim proizvodima nema konzervansa, sve prirodni proizvodi koje ukuhavamo do željenog stanja proizvoda“, pojasnila je Tatjana Stevanović,  inžinjer tehnologije u Poslovno – preduzetničom centru „Jabučik“ Modriča.

 

Kooperantski ugovori

U okviru realizacije projekta „Jabučik 2“ počela je proizvodnja prirodnih sokova od voća i sklapanje kooperantskih ugovora sa  poljoprivrednicima ovog kraja. Kroz te ugovore svima su zagarantovane dogovrene  cene i plasman gotovih proizvoda.

„Prvi deo Jabučika je dobro odradio, sada ide Jabučik 2 i idemo dalje. Sadržimo liniju za proizvodnju hladno ceđenih sokova. Kao podrška, imamo i zasnivanje parcela jagodičastog voća. Stvorili smo mrežu od 15 kooperanata. Zasadili smo jagodu na pola hektra, a zasadićemo i malinu na jednom hektaru. Kao zadruga ćemo garantovati otkup i cena će biti kakva bude na tržištu. Imamo kapacitete da radimo u dve smene, pa ćemo zaposliti znatno više radnika“, kaže Jovo Mišić, direktor Poljoprivredne zadruge „Eko – plod“ iz Modriče.

U poljoprivredno-preduzetničkom centru „Jabučik“ raspolažu sa savremnom  hladnjačom kapaciteta oko 10 tona, sušarom za voće, povrće i lekovito bilje, te kompletnom linijom za preradu, doradu i pakovnje voća, povrća i njihovih prerađevina. Zbog toga, očekuju da će iz dana u dan sve veći broj kooperanata modričkog kraja  svoje tržišne viškove voća i povrća  plasirati preko ovog centra.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...