Home / NOVOSTI / SVIJET / Postignut dogovor šest velikih sila i Irana!

Postignut dogovor šest velikih sila i Irana!

Šest velikih sila i Iran usaglasile nacrt dogovora o nuklearnom programu te zemlje nakon maratonskih pregovora u Švajcarskoj.

Iran, SAD i Njemačka povrdile su da su, nakon osam dana pregovora u Laussanni, došli do rješenja.

Kompletan sporazum trebao bi biti napisan do 30. juna, a ovim dogovorom sankcije koje su nametnute Iranu trebale bi biti podignute što će biti znatno olakšanje za ekonomiju te zemlje.

Pregovori između takozvanih P5+1 i Irana, odnosno SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije plus Njemačke i Irana trebali su biti završeni 31. marta, no produženi su jer rješenje nije pronađeno na vrijeme, piše BBC.

Ministar vanjskih poslova Irna Javad Zarif na Twitteru je napisao da je rješenje pronađeno, te da je spreman odmah spreman početi praviti sporazum.

„Veliki dan. Nazad na posao do potpisivanja konačnog sporazuma“, napisao je državni sekretar SAD-a John Kerry, a prenosi Avaz.

Iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je su pronađena rješenja o “ključnim parametrima” nuklearnog pitanja teherana.

“Rješenja o ključnim parametrima nuklearnog pitanja Irana su pronađena. Pisanje (konačnog sporazuma) treba početi odmah da bi bio okončan do 30. juna“, napisao je Rohani u poruci na svom Tweeteru, malo prije konferencije za novinare Irana i velikih sila u Lozani.

Jedini koji nije zadovoljan postignutim sporazumom je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

„Svaki dogovor mora značajno umanjiti nuklearni kapacitet Irana i zaustaviti teror i agresiju te zemlje“, napisao je Netanyahu.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...