Home / NOVOSTI / HRONIKA / EVROPSKI KONGRES MLADIH GEOGRAFA U MODRIČI

EVROPSKI KONGRES MLADIH GEOGRAFA U MODRIČI

Studentska organizacija EGEA (Evropska geografska asocijacija) Banja Luka, od 01. do 05. aprila 2015. godine organizuje u Modriči  regionalni kongres EUROMED 2015 na temu „Ruralni turizam“. Kongres je svečano otvoren 01.  aprila  u Sportsko-rekreativnom centru u Riječanima Gornjim. Gostima su se obratili načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i predstavnici EGEA.

Domaćini iz Banja Luke ugostili su 70 kolega iz različitih krajeva Evrope i to iz Španije, Francuske, Makedonije, Italije, Norveške, Finske, Holandije, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Češke, Turske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, te će kroz pet dana druženja pokušati približiti tradiciju i kulturu naših prostora. Pored radionica na temu ruralnog turizma imaće priliku da se kroz jednodnevne izlete u Banja Luku kao sjedište EGEA Entiteta, posjetu Etno selu Stanišići i šetnju šumskim stazama do manastira Duga Njiva upoznaju sa ljepotama Srpske.

Otvaranje su svojim nastupom uveličali članovi kulturno umjetničkog društva Posavina iz Gornje Crkvine.

Milorad Božić, član organizacionog odbora ovogodišnjeg EUROMED regionalnog kongresa, Modriča 2015 godine je istakao: „Ovaj Kongres se održava svake godine u različitim zemljama Evrope a ove godine smo mi domaćini. Imali smo čast i privilegiju da budemo domaćini ovako jednog lijepog skupa koji je za EGEA udruženje veoma značajan događaj. Cilj radionica jeste da se predstavi koji faktori utiču na ruralni turizam, šta je neophodno da bi ruralni turizam funkcionisao, koje su njegove prednosti i nedostatci u modernom svijetu. Kada je u pitanju Republika Srpska mi možemo slobodno reći da imamo potencijal, ali treba još da se radi da bi se iskoristilo ovo bogatstvo koje posjedujemo. Nauka je prva koja bi trebala da utiče na ovakve stvari. Osnovna stvar koja bi se trebala uraditi je fizička infrastruktura da bi ta mjesta uopšte bila pristupačna a druga u saradnji sa naukom izvršiti promociju turizma na najbolji mogući način. Ja smatram da Evropa nije dovoljno informisana o našim potencijalima i upravo su to stvari koje mi možemo da poboljšamo da bi privukli još više gostiju u naše krajeve“.

„Dolazim iz Belgije i trenutno završavam master studije geografije na našem Univerzitetu. Želim da obilazim i druge zemlje i da se bavim zaštitom životne sredine. Ovdje sam prvi put i stvarno imam želju da upoznam vaše običaje. Mnogo mi se svidjelo vaše pjevanje i nacionalni ples koji nam je ovdje prikazan. U suštini, ja sam opčinjena koliko su ljudi ovdje raznoliki i želim kroz tu raznolikost da upoznam način života ovdje“ izjavila je Vendi Vuds iz Belgije.

„Imali smo danas svečano otvaranje. Sutra ćemo imati sedam radionica na temu ruralnog turizma, zatim osnove učenja kola, naučićemo ih ćirilicu i još neke stvari koje su za njih nove. Treći dan je rezervisan za ekskurzije. Ići ćemo u Etno selo Stanišići, Banja Luku i na Dugu Njivu. Četvrti dan je predviđen ponovo za radionice. Na kraju će se održati završna radionica gdje će oni izlagati šta su do sad radili i naučili. Što se tiče tih radionica, mi smo dali sedam tema i oni su se prijavljivali, istraživali sve o Republici Srpskoj i o turizmu, tako da će pričati na tu temu. Dosta njih je prvi put došlo ovdje, a većina ih ima  neku viziju Bosne i Hercegovine kao da je zastala u ne znam ni ja kojem vremenu, tako da su sad svi pozitivni komentari i nadam se da će ostati takvi,“ rekla je Dragana Vujinović, predsjednica Studentske organizacije Prirodno matematičkog fakulteta u Banja Luci i predsjednica EGEA Banja Luka.

 

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...