Home / NOVOSTI / SVIJET / Porošenko: SAD će nam dati oružje

Porošenko: SAD će nam dati oružje

HARKOV – Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da nema sumnje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga, pošto je Vašington nagovijestio da je možda spreman na tako rizičan potez.

“Ne sumnjam da će odluka o mogućoj isporuci oružja Ukrajini biti odobrena od strane SAD-a i naših drugih partnera. Mi (Kijev) moramo da imamo sredstva da se branimo”, rekao je Porošenko novinarima u istočnom gradu Harkovu, pošto je saopšteno da je ubijeno najmanje 19 civila i pet priadnika ukrajinskih snaga u borbi sa proruskim snagama u prethodnih 24 časa, prenijela je agencija AFP.

Rojters navodi da je ozbiljna dilema oko isporuke oružja Kijevu jer se SAD možda upuštaju u rizični poduhvat koji navodno pomaže da se okonča sukob u Ukrajini, mada protivnici upozoravaju i na moguće potpirivanje rata.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije prije dva dana je izjavio da nije doneta bilo kakva odluka o slanju oružja ukrajinskim snagama za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, navodi britanska agencija.

AFP podsjeća da američki državni sekretar Džon Keri stiže u četvrtak u Ukrajinu, da bi dao podršku Porošenku, ali i dao nade Kijevu da će konačno biti ispunjeni stari ukrajnski zahtjev za dobijanje američkog oružja.

Ukrajinski diplomatski izvor navodi da se Kijev nada da će “Keri biti jasniji” i o zahtjevu za sastanak Porošenka i američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u Minhenu.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...