Home / NOVOSTI / HRONIKA / Premijer i ministri Vlade FBiH u Modriči

Premijer i ministri Vlade FBiH u Modriči

Povratnici u modrički kraj pravi su primjer održivog povratka. U naselju Tarevci su od 2003. godine, kada je počeo proces povratka obnovili Društveni dom, formirali Zemljoradničku zadrugu i Nezavisni biro za razvoj, kao i poslovni inkubator. To je rezultiralo činjenicom da je u mjesnom pogonu za proizvodnju gornjih dijelova obuće uposleno 180 povratnika. Većina projekata je ralizirana uz pomoć Vlade FBiH što je i bio  povod da premijer Nermin Nikšić, u pratnji nekoliko ministara danas posjeti ove povratnike.

Od oko tri hiljade prijeratnih stanovnika u Tarevce, najveće povratničko naselje u ovom kraju, do sada se vratila jedna trećina. Vrijedni povratnici nisu samo čekali pomoć sa strane. Formirali su svoje Udruženje, Zemljoradničku zadrugu, Nezavisni biro za razvoj. U obnovu Društvenog doma uložili su više od 300.000 KM. Vlada Federacije je sa 12.000 KM pomogla uvodjenje centralnog grijanja.

Mustafa Mustajbegović, predsjednik UO UG „4T“, Tarevci; „Mi smo ponosni na taj projekat utoliko prije što su sredstva jedva dostatna da se obezbijedi materijal, a ugradnja je naš volonterski rad i doprinos tom projektu.“

Više od 400.000 KM  uloženo je u osnivanje Zemljoradničke zadruge. Federalno ministarstvo za raseljene oobe i izbjeglice  izdvojilo je 175.000 KM.
Nahdet Sulejmen, direktor OPZ Tarevci; „Mi smo u posljednje četiri godine uposlili šest radnika direktno i plus one koji rade sezonski. Već imamo ugovore sa 138 kooperanata.

Prije deset godina u Tarevcima je, sa 60 uposlenih otvoren pogon za izradu gornjih dijelova obuće. Zahvaljujući kreditu od 350.000 KM i grant sredstvima Vlade Federacije od 105.000 KM, danas je uposleno blizu 200 radnika, uglavnom povratnika.
Omer Halilbašić, direktor Pogona za proizvodnju obuće Tarevci; „Već smo još zaposlili nekih pet radnika i u budućnosti stvaramo mogućnost da možemo biti stabilni na tržištu.“
Suvada Omeranović, radnica; „Svi su prijavljeni. Sve imaju obezbijedjeno. Plata na vrijeme.“

Vlada Federacije će i u narednom periodu podržavati projekte održivog povratka.
Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH; „Ovo su primjeri koji pokazuju da se ljudi trebaju vraćati na svoje i kad si opredijeljen i kad hoćeš, onda to i uspijeva.“

Gosti su, s predstavnicima boračkih udruženja u Modrići položili i cvijeće na spomen obilježje u izgradnji, na kojem će biti upisano oko 200 imena poginulih branitelja i civilnih žrtava rata.

Tekst: Muhamed Ćabrić / Federalna TV

Izvor: Tarevci.info

Slike: Asmir Bungur

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...