Home / NOVOSTI / BiH / Obilježene 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u “Tuzlanskoj koloni” (FOTO)

Obilježene 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u “Tuzlanskoj koloni” (FOTO)

U Tuzli i Bijeljini obilježena je 24. godišnjica stradanja pripadnika ЈNA u tuzlanskoj koloni .

Na današnji dan 1992. godine, pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i Zelenih beretki napali su kolonu ЈNA koja se mirno povlačila iz Tuzlanske kasarne. Ubijeno je 59, a ranjeno 44 vojnika i civila.

Odavanje pošte ubijenima na Brčanskoj malti u Tuzli, mirnom šetnjom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, uz kratak vjerski pomen, protekao je bez incidenata uz jake mjere policijskog obezbjeđenja.

Preživjeli učesnici tuzlanske kolone, porodice žrtava i zvaničnici Republike Srpske zatražili su ravnopravan tretman za sve žrtve i kažnjavanje svih ratnih zločinaca , prvenstveno odgovornih za zločin nad vojnicima ЈNA u Tuzli.

Dvadesetčetvrta godišnjica stradanja pripadnika ЈNA u tuzlanskoj koloni obilježena je u Tuzli, gdje je na mjestu zločina održan kratak pomen, zapaljene svijeće i položeno cvijeće. Gospa Petrović prislužila je svijeću za 21-ogodišnjeg sina jedinca koji je ubijen na ovom mjestu.

Foto: Srna

Foto: Srna

– Želja mi je da se ovdje makar obilježje postavi, istakla je Petrovićeva.

Pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i Zelenih beretki napali su vojnu kolonu koja se prema ranije postignutom dogovoru sa civilnim vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne. Napad je bio unaprijed pripremljen, svjedoče učesnici.

– Sedam ljudi sam imao. Pet je ranjeno, a jedan je poginuo. Produžio sam dalje i ranjen sam na raskrsnici, rekao je Marko Kojić.

Slavko NOvaković je dodao da vjeruje da će neko odgovarati za ovaj zločin, a prije svega Selim Bešlagić na čelu sa svim svojim komandnim štabom iz tog ratnog perioda.

Za napad na tuzlansku kolonu suđeno je jedino Iliji Јurišiću, starješini Sektora javne bezbjednosti Tuzla optuženom u da je izdao naredbu za otvaranje vatre na vojnu kolonu koji je pred sudom u Beogradu oslobođen optužbe.

Tužilaštvo BiH objavilo je krajem 2009. godine da je prekinuta istraga protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju “tuzlanska kolona” u kome nikada nije podignuta nijedna optužnica.

– Odgovornost tih koji su to uradili i tih koji su trebali da procesuiraju te ratne zločine, dakle tužilaštva, sudstva politika i svih koji su učestvovali u tome, nisu to doveli do kraja i to je ono što govori da je BiH jedna složena zajednica u kojoj nemamo dogovora, nemamo kompromisa oko tako ozbiljnih stvari kao što su ubijanja i ratni zločini, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Pomen na goblju Pučile u Bijeljini (Foto: Srna)

Pomen na goblju Pučile u Bijeljini (Foto: Srna)

Predjednik BORS-a Milomir Savčić dodao je da “ćemo imati samo dva izbora- ili put utvrđivanja potune istine, put mira i pomirenja ili put trajnog neprijateljstva“.

Pomenu u Tuzli nije prisustvovao niko od političara iz Federacije BiH, a osim izaslanika srpskog člana Predsjedništva BiH, ni predstavnici Srba iz zajedničkih institucija BiH.

Zahtijevajući pijetet prema žrtvama, potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić ističe da se Srbi i poslije 24 godine još bore za ravnopravnost svojih žrtava koje su, kako je rekao, ravnopravne samo dva sata godišnje, kada te godišnjice obilježavaju delegacije iz Republike Srpske.

– Ovom prilikom takođe apelujem na funkcionere iz Republike Srpske u zajedničkim organima u BiH da ne ignorišu ovakve događaje jer sa tim samo potpomažu tu vrstu neravnopravnosti, naglasio je Nenad Svetandić, potpredsjednik NS RS.

Komemorativni skup u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske nastavljen je u Bijeljini kod spomen kosturnice u kojoj počiva 25 vojnika ubijenih u tuzlanskoj koloni. Nakon parastosa vijence i cvijeće na ovom spomen obilježju položile su brojne delegacije i članovi porodica poginulih.

Izvor: RTRS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...