Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

MODRIČA – Dodjelom priznanja najvjernijem čitaocu i donatoru knjiga Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić”, danas je u Srpskom kulturnom centru Modriča obilježen 23. april – Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Najvjerniji čitalac biblioteke “Vuk Karadžić”, koja radi u sastavu Srpskog kulturnog centra Modriča, u 2016. godini je Danijela Jovanović, dok je grupa građana predvođena Vesnom Stanušić iz Modriče najveći donator Biblioteke u prošloj godini.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović rekao je da je cilj priznanja “Najvjerniji čitalac”, koje Srpski kulturni centar tradicionalno dodjeljuje povodom Svjetskog dana knjige, motivisanje građana Modriče, posebno mladih, da češće posjećuju biblioteku i čitaju što više knjiga.

Stojanović je istakao da Centar ove godine prvi put nagrađuje donatore knjiga Biblioteci u Modriči.

Najveći donator u prošloj godini bila je grupa građana koja je, na inicijativu Vesne Stanušić, prikupila novac kojim je Biblioteka kupila 50 novih knjiga.

Модрича - обиљежен 23 април - СвјетскDirektor Srpskog kulturnog centra napomenuo je da je u nekoliko akcija tokom posljednje dvije godine prikupljeno više od 1.000 knjiga, od kojih je 700 poklonjeno Narodnoj biblioteci u Šamcu, koja je stradala u poplavama 2014. godine.

Danas su, u okviru manifestacije, uručene i nagrade “Najljepše vaskršnje jaje” za učenike Osnovnih škola “Sutjeska” i “Sveti Sava” i Dječijeg obdaništa “Naša radost” Modriča.

Najljepšim jajetom, ukrašenim povodom Vaskrsa, od 75 jaja u kategoriji učenika osnovnih škola, proglašeno je jaje Igora Stojanovića, učenika drugog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” Modriča.

U kategoriji djece predškolskog uzrasta, žiri je najljepše oslikanim jajetom proglasio jaje četvorogodišnje Dunje Stojanović.

U zabavnom dijelu obilježavanja Dana knjige učestvovalo je 30 djece Dječijeg obdaništa, kojima su uručene članske karte Biblioteke.

Vesna Stanušić, inicijator prikupljanja donacije, rekla je Srni da je redovan posjetilac Biblioteke u Modriči.

– Novac, koji sam prikupila u saradnji sa grupom od 15 prijatelja, skromna je podrška Biblioteci – rekla je Stanušićeva i naglasila da je od novca vrednija ideja i incijativa da se daruje knjiga.

Fond Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”, koja je prošle godine obilježila 70 godina postojanja i rada, iznosi 27.000 knjiga i približno je jednak broju stanovnika Modriče.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...