Home / NOVOSTI / SVIJET / Obama: IS »slučajna« posljedica invazije SAD

Obama: IS »slučajna« posljedica invazije SAD

VAŠINGTON – Barak Obama, američki predsjednik, rekao je da tragovi porijekla Islamske države (IS) vode ka administraciji bivšeg šefa Bijele kuće Džordža Buša i invaziji na Irak 2003. godine, ističući da je uspon džihadista “nenamjerna posljedica” rata.

Obama je kazao da uspon IS može direktno biti povezan s američkom invazijom na Irak tokom Bušove administracije.

“IS je direktan izrastak Al Kaide u Iraku koji je porastao iz naše invazije. To je primjer nenamjerne posljedice. To je razlog zbog kojeg treba prvo nišaniti pa pucati”, kazao je Obama i izrazio uvjerenje da će koalicija, u kojoj ima 60 zemalja, “polako izgurati IS iz Iraka”, ali da izazov zaustavljanja ekstremizma neće biti okončan.

Obamini komentari o IS su prvi u kojima je on u isti okvir stavio postojanje ekstremističke grupacije i posljedice odluka američke spoljne politike.

Obamini neistomišljenici često su iznosili tvrdnje da je njegovo naređenje o povlačenju američkih snaga iz Iraka 2011. ostavilo prostor za uspon ekstremista poput IS.

U međuvremenu, zločini ove grupe ne prestaju. Džihadisti su juče na internet postavili fotografije odsijecanja glava četvorice muškaraca za koje tvrde da su regrutovali ljude za provladine paravojne snage za borbu protiv IS na sjeveru Iraka. Takođe, Nikolas Hejsom, glavni izaslanik UN-a u Avganistanu, kaže da najnoviji izvještaji ukazuju na to da je IS stigla u Avganistan. To je potvrdila i Rusija, koja je apelovala na SB UN da zaustavi širenje radikalne islamističke organizacije.

Islamisti nisu oteli Srbe

Oliver Potežica, ambasador Srbije u Libiji, kazao je juče da islamisti nisu oteli nijednog srpskog državljanina u Sirtu.

“Proverili smo sve informacije. Svi srpski državljani u Sirtu danas normalno rade”, rekao je Potežica, poslije vijesti CNN da među grupom od 20 medicinskih radnika, koje je navodno iz bolnice u tom gradu oteo IS, ima i srpskih državljana. Ipak, kasnije je saopšteno da su islamisti bili u libijskoj bolnici u Sirtu, ali da otmice nije bilo.

I Ibrahim Efendić, ambasador BiH u Libiji, rekao je da islamisti ne drži taoce u bolnici u Sirtu i da srpski medicinski radnici nisu ugroženi.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...