Home / NOVOSTI / BiH / »Hladan tuš« za dobavljače »Tuša«

»Hladan tuš« za dobavljače »Tuša«

BANJALUKA – Firme iz BiH, kojima je “Tuš Trade” ostao dužan više od 20 miliona maraka i koji se pred kraj prošle godine povukao sa bh. tržišta, zatražiće pomoć Predsjedništva BiH da se sa slovenačkom stranom potencira rješavanje ovog pitanja.

Oni polako gube svaku nadu da će uspjeti namiriti svoja potraživanja, posebno nakon što je Opštinski sud u Bihaću u ponedjeljak pokrenuo stečajni postupak u firmi “Tuš Trade” Bihać. Naime, osnivački kapital “Tuš Tradea” je 2.000 maraka, a po zakonu pravno lice koje je u stečaju može svoje obaveze izvršavati samo do visine kapitala, tako da oštećenim bh. firmama preostaje da se nadaju u ostatke zaliha robe ove firme, koje bi mogle biti dovoljne da podmire tek djelić potrživanja.

Nedim Kalamujić, član Koordinacionog odbora oštećenih dobavljača “Tuša” pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, podsjetio je da je privremeni stečajni upravnik u firmi “Tuš Trade” 17. februara ove godine podnio sudu u Bihaću dokumentaciju za pokretanje stečajnog postupka, a da je ročište po tom pitanju održano 12. marta.

“Jedini zakonski osnov za odbijanje stečaja je ako je stečajna masa ispod (sudskih) troškova stečaja”, rekao je Kalamujić i dodao da nije poznato kolika je prijavljena stečajna masa. Ipak, on je kazao da povjerioci “Tuš Tradea” strahuju da stečajna masa nije ni izbliza dovoljna za namirenje obaveze prema dobavljačima u zemlji, a koji po polugodišnjem izvještaju iznose oko 20 miliona maraka.

“Nakon sprovedenog stečajnog postupka iz čije stečajne mase se neće namiriti, oštećenima ostaje da traže namirenje od osnivača, a na bazi ili presuđene krivične prijave na Sudu BiH ili presuđene naplate potraživanja u parničnom postupku. Postupak uključuje međunarodnu pravnu pomoć s obzirom na to da je osnivač Slovenac”, pojasnio je Kalamujić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način Slovenci su oštetili firme u BiH koje zapošljavaju više od 1.000 ljudi, učestvuju u bruto domaćem proizvodu sa više od milijardu KM i koje godišnje plaćaju porez i doprinos u iznosu većem od 500 miliona maraka.

“Oštećeni povjerioci ‘Tuša’ pokušavaju intenzivirati podizanje optužnice na Sudu BiH, istraga ide sporo, a javnost vidi kako radi bh. pravosuđe i čime se bavi”, kazao je Kalamujić i dodao da razmatraju dalje korake za intenziviranje rada nadležnih državnih organa u rješavanju ovog problema.

Senad Bilić, advokat oštećenih bh. firmi, rekao je da pokretanje stečaja u preduzeću “Tuš Trade” Bihać ne mijenja ništa u krivičnom postupku koji se vodi u ovom slučaju. On je naveo da su oni ranije predlagali da se spriječi otvaranje stečaja u ovoj firmi, ali da očigledno nije bilo reakcije. Bilić je pozvao što više oštećenih firmi iz BiH da se prijave u ovaj krivični postupak. Kazao je da nije optimista kada je u pitanju naplata potraživanja.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH nisu komentarisali otvaranje stečaja u “Tušu”, ističući da su ranije upozoravali na negativne posljedice pokretanja stečaja u ovoj firmi.

Podsjećamo da je slovenački trgovački lanac u drugoj polovini oktobra prošle godine potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u BiH, obrazlažući to “prirodnim katastrofama”, nakon čega su uslijedile reakcije domaćih firmi. Nakon što su bile iscrpljene sve metode i pokušaji bh. preduzeća da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, podnesena je krivična prijava protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, kao i protiv njihovih preduzeća u BiH – “Tuš” Bihać i “Tuš Trade” Bihać, zbog “osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju.

Prilikom podnošenja krivične prijave, 24. oktobra prošle godine, od Tužilaštva BiH zatraženo je da se provede hitna privremena mjera zamrzavanja imovine, zabrana rada, te bilo kakvih statusnih promjena, za te firme. Potom je krajem novembra prošle godine podnesena urgencija Tužilaštvu BiH da se obustavi sprovođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u krivičnoj prijavi.

S tim u vezi, pitali smo Tužilaštvo BiH dokle se stiglo sa istragom u slučaju krivične prijave protiv “Tuša” i njegovih rukovodilaca, odakle su nam kazali da ne mogu davati nikakav komentar na ta pitanja.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...