Home / NOVOSTI / HRONIKA / Naša incijativa prihvačena-pohvale nadležnima: Berlinska ulica ostaje trajno osvjetljena-

Naša incijativa prihvačena-pohvale nadležnima: Berlinska ulica ostaje trajno osvjetljena-

Prije izvjesnog vremena, tačnije, 04.11.2015. godine objavili smo priloga pod naslovom “Inicijativa da se noću ne gasi ulična rasvjeta u Berlinskoj ulici” , a već ovih dana stanovnici Mjesnih zajednica Modriča 3 , 4 i 5 primjetili su, i zadovoljni su, jer je Berlinska ulica osvjetljena tokom cijele noći.
Tek da Vas podsjetimo o čemu se radi.
Berlinska ulica je jedna od najprometnijih u Modriči a spaja centar grada sa naseljima na području Modričkog polja, Mjesne zajednice Modriča 3 do 5.
Ulična rasvjeta u ovoj ulici gasi se iza ponoći na nekoliko sati, a istovremeno i u svim sporednim ulicama, tako da kompletna naselja ostaju u potpunom mraku. Ovakva situacija je vrlo nepovoljna za stanovnike ovog područja koji idu pješke noću, u periodu isključenja ulične rasvjete, te su izloženi raznim potencijalnim opasnostima.
Očito je neophodno da Berlinska ulica ostane osvjetljena tokom čitave noći kao što su to i ulice u centralnom dijelu grada.
Da bi saznali šta se može učiniti po ovom pitanju obratili smo se gospodinu Jovanu Mišiću, načelniku odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju u Opštini Modriča.
On nam je odovorio da je potrebno podnijeti pismeni zahtjev, odnosno inicijativu sa obrazloženjem problema i šta se traži kao rješenje istog. Navedeni akt se predaje na šalteru Opštine, a može se podnijeti i putem Mjesne zajednice, kao grupa građana ili kao pojedinačna inicijativa građanina.
Urednik ovog portala koji i sam stanuje na ovom području smatrao je najednostavnijim rješenjem da lično sačini takav akt i preda nadležnima u opštini.
Tako je i urađeno i danas, 04.11.2015. godine, dopis u formi iniciajative je predan na šalteru opštine Modriča.

BERLINSKA ULICA- SA OZNAKAMA

Upravo danas, po ovom pitanju kontaktirali smo gospodina Jovana Mišića, načelniku odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju u Opštini Modriča, da nam potvrdi da li je ovo privremeno ili trajno rješenje za Berlinsku ulicu. On je tim povodom za naš portal izjavio:
– Vaša inicijativa je prihvačena i po najkraćoj proceduri pozitivno riješena, i ovo je trajno rješenje za Berlinsku ulicu. Načelnik opštine, Mladen Krekić prepoznao je potrebu i opravdanost Vašeg zahtjeva te je isti u kratkom roku i rješen. – zaključio je Jovan Mišić.

Da zaključimo, inicijativa prihvačena, stanovnici zadovoljni, a nadležne, u konkretnom slučaju, načelnika opštine Mladena Krekića i Jovana Mišića, načelniku odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju u Opštini Modriča, očito se mora pohvaliti za brzo reagovanje i uočavanje konkretnih potreba i problema stanovnika ovih Mesnih zajednica.

Slobodni smo dodati naš stav.
Nažalost, danas na području naše opštine još uvijek ima dosta različitih problema, sličnih ovome, iz oblasti infrastrukture i sličnog, ali, očito da se sve to ne može brzo rješavati jer mi smo ipak mala i ne tako bogata opština, i to svi trebamo uzeti u obzir.  Smatramo važnim prepoznati one ključne, kao u našem slučaju. Važno je da sami građani kroz jednostavan postupak, kao što smo i mi proveli, ukažu, obrazlože i predlože rješenja za veće probleme u svojoj sredini. Znači, jedan konstruktivan pristup u traženju zahednički prihvatljivih rješenja.
Ovo napominjemo jer smatramo da samo kritizerstvo ne vodi ničemu ukoliko sami nismo preduzeli makar one minimalne i odgovarajuće radnje, tj. postupke i predložili konkretne mjere kako da se nešto riješi.
Nažalost, neki naši sugrađani ipak samo kritikuju a ne iznose konkretne i objektivne prijedloge kako rješavati slučajeve i takav nastup je upravo kontraproduktivan, i šteti svima. Štaviše, upravo smatramo da samo konstruktivna saradnja stanovništva sa lokalnom vlašću uz obostrano uvažavanje i korektan odnos može donijeti korist svima, dok neprimjereno kritizerstvo i politizovanje svega i svačega, ili nekorektan odnos organa uprave , šteti svima nama.
Ipak, ako se i nakon takvih tj. predviđenih postupaka ne preduzmu nikakve konkretne mjere, tada, umjesto pohvala, normalno mogu da slijede kritike. I to je normalno, pohvale za rad i korektan odnos, a kritike za nerad  i ignorisanje opravdanih zahtjeva.
Na kraju, smatramo ovo lijepom viješću na kraju ove godine. Nadamo se da ćemo u sledećoj, 2016.-toj imati mnogo, mnogo više ovakvih lijepih informacija.

Autor: Zlatko Huravik / modričaINFO

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...