Home / NOVOSTI / SVIJET / Moskva: Zapad koči rješenje krize u Ukrajini

Moskva: Zapad koči rješenje krize u Ukrajini

MOSKVA – Pokušaji Zapada da na Rusiju prebaci odgovornost za događaje u Ukrajini, jednostrane sankcije i otvoreni rat informacijama otežavaju rješavanje krizne situacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, sumirajući ovogodišnje rezultate.

Ukrajinska kriza je razotkrila ozbiljne sistemske probleme u evroatlantskom regionu, koji su rezultat politike zapadnih zemalja u pravcu jačanja njihove sopstvene bezbjednosti, pri čemu ne uzimaju u obzir ruske interese, kao i u pravcu širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom ka Istoku, navodi se u saopštenju, a prenosi Tass.

“To je dokazano kontinuiranim talasima proširenja NATO-a, uprkos uvjeravanjima (u suprotno) na najvišem nivou”, ukazuje rusko ministarstvo.

U saopštenju se, takođe, konstatuje da je izgubljena šansa da se oformi ravnopravan i nedjeljiv sistem bezbjednosti u evroatlantskom regionu.

SAD i EU su, navodi rusko ministarstvo, “otvoreno podržale protivustavno preuzimanje vlasti u Kijevu i akcije nacionalističkih snaga koje su došle na vlast u cilju oružanog ugnjetavanja i ekonomskog i socijalnog gušenja jugoistoka zemlje”.

“Pod takvim okolnostima, Rusija je uložila energične napore da doprinese što skorijem prekidu vatre, dugoročnom primirju i političkim mjerama kako bi se riješila produžena ukrajinska kriza”, ističe se u saopštenju, uz podsjećanje da je to rezultiralo sporazumom iz Minska, kojim su utvrđeni prvi koraci ka deeskalaciji.

Da bi se izašlo iz ćorsokaka, ukazuje rusko ministarstvo, sve relevantne strane bi trebalo da pomognu Ukrajini da izađe iz teškog perioda u svojoj istoriji, obezbijedi trajni mir i nacionalnu slogu i stvori takav politički sistem u kojem će se svi Ukrajinci osjećati prijatno, bezbjedno i dostojanstveno, zaključuje rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Pobjeda naroda: Francuski premijer objavio suspenziju akciza na gorivo

PARIZ, – Francuski premijer Edouard Filipe objavio je u utorak suspenziju akciza na gorivo i povišenih cijena komunalija, u naporu da udovolji protestnom pokretu koji je tokom vikenda izazvao haos ...