Home / NOVOSTI / SVIJET / Mitinzi i kontramitinzi širom Njemačke *(VIDEO)

Mitinzi i kontramitinzi širom Njemačke *(VIDEO)

Širom Njemačke održani su protesti pristalica i protivnika pokreta Patriotski Evropljani protiv islamista istoka (PEGIDA), koji redovno organizuje demonstracije protiv islamskog uticaja u zemlji.

PEGIDA od oktobra jednom nedjeljno u Drezdenu, gradu na istoku NJemačke sa malim brojem imigranata i muslimana, kao i drugim njemačkim gradovima organizuje mitinge, a u ponedjeljak se na demonstracijama okupilo rekordnih 18.000 ljudi, prenio je Bi-Bi-Si, dodajući da je kontramiting privukao 3.000 osoba.

Istovremeno, u Berlinu, Kelnu, Drezdenu i Štutgartu više hiljada ljudi demonstriralo je protiv tog pokreta.

Kako navode njemački mediji, u ta četiri grada okupilo se 22.000 ljudi.

Policija je saopštila da je u Berlinu 5.000 protivnika PEGIDA spriječilo na stotine pristalica tog pokreta da pođu planiranom rutom.

Organizatori protesta u Berlinu, Štutgartu, Kelnu i Drezdenu su istakli da demonstriraju protiv rasizma i ksenofobije i da žele da pošalju poruku tolerancije.

Poslovne kompanije, crkve, elektrokompanija u Kelnu, kao i druge institucije, ugasili su svjetlo u svojim zgradama u znak solidarnosti sa demonstrantima.

PEGIDA je osvojila veći broj pristalica kada se distancirala od ekstremne desnice, a u proglasu objavljenom na Fejsbuku je navela da je protiv “propovjedanja mržnje, bez obzira na vjeru”, kao i “radikalizma, bez obzira da li je vjerski ili politički motivisan”, prenijela je agencija AP.

Taj pokret je zabranio na njihovim protestima neonacističke simbole i slogane, ali je dobio podršku poznatih neonacističkih grupa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je, u novogodišnjem obraćanju, novi desničarski narodni pokret, rekavši da njegove vođe “gaje mržnju u svojim srcima” i pozvala građane Njemačke da ne idu na njegove skupove.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...