Home / NOVOSTI / BiH / Dodik i Ivanić suprostavili mišljenja o izjavi Predsjedništva

Dodik i Ivanić suprostavili mišljenja o izjavi Predsjedništva

Zajednička izjava Predsjedništva BiH o reformama i opredijeljenosti političkih lidera u okviru procesa pristupanja EU suprostavila je mišljenja predsjednika RS Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Predsjednik Srpske kaže da je Predsjedništvo ovaj dokument sačinilo bez kosultacija s institucijama Republike Srpske, prenosi RTRS.

Bez konsulatacija s institucijama Repubike Srpske Predsjedništvo BiH je sačinilo dokument o reformama i ponudilo ga predsjednicima političkih stranaka. Tu izjavu bi do polovine mjeseca trebalo da usaglase i potpišu lideri 12 političkih stranaka. Nakon toga, dokument bi bio upućen Parlamentu BiH na potvrđivanje. Predsjednik Srpske već se izjasnio da takav sadržaj izjave neće potpisati, jer je Predsjedništvo proširilo listu obaveza koje Evropa i ne traži.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se u ponuđenoj izjavi traže opsežne ekonomske reforme i da niko ne zna šta to zapravo znači. Dodik navodi da ta izjava nije obavezujuća i da će biti dio konsenzusa, ali neće biti dio podrške Predsjedništvu.

Predsjedniku RS i SNSD-a Miloradu Dodiku ne odgovara normalizacija odnosa u BiH, odgovaraju u PDP-u. Ova stranka i njen predsjednik Mladen Ivanić će nastaviti da vode jasnu politiku čuvanja pozicije Srpske, njenog ekonomskog jačanja i borbe protiv korupcije, navodi se u saopštenju.

“Napadi predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika na zajedničku izjavu članova Predsjeništva BiH pokazuju da Dodik želi da RS vodi u izolaciju i u nekakve azijatske integracije o kojima u zadnje vrijeme govori”, navodi se u saopštenju PDP-a.

Nesuglasice Dodika i Ivanića za pravnog eksperta Vitomira Popovića su zbunjujuće. Dokument Predsjedništva, kaže, nije pročitao, ali ono što je vidio u pojedinim medijima, upozorava, opominje. Nacionalni interesi, ocjenjuje, moraju biti ispred Evrope.

“Sigurno je da Predsjedništvo ne može preuzeti ingirencije koje mu ne pripadaju u skladu s članom 5 Ustava, što znači da Ivanić ili bilo ko umjesto njega ne može preduzeti bilo kakavu aktivnost, a da se prethodno ne obavi konsultacije s RS”, kaže Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Ulogu konsultanata s Republikom Srpskom preuzeo je hrvatski član Predsjedništva i lider HDZ-a Dragan Čović. Ima li zamjene teza, i koga su građani Srspske birali?

“Po tom principu će izgleda, Dragan Čović biti više član Predsjedništva iz RS nego Mladen Ivanić”, ističe Dodik.

Dodik je ponovio da ta izjava nije obavezujuća. Biće, kaže, dio konsenzusa, ali neće biti dio podrške Predsjedništvu. Upozorava da bez konsenzusa Srpske, Parlament BiH ne može odlučivati u njeno ime. To je, ističe, naše pravo i Srpska ga ne nemjerava mijenjati.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...