Home / NOVOSTI / HRONIKA / LEGALNI I ILEGALNI STARAČKI DOMOVI U MODRIČI * (FOTO)

LEGALNI I ILEGALNI STARAČKI DOMOVI U MODRIČI * (FOTO)

Na području opštine Modriča trenutno postoji šest domova za stara lica ali od toga samo su dva legalna i djeluju u skladu sa Zakonom te se i zovu “Ustanove socijalne zaštite za smještaj starih lica”, dok četiri nisu u skladu sa zakonskom regulativom, pa proizilazi da nisu legalni. Ustanove su bile dužne da zadovolje stroge uslove po Zakonu i zadovolje vrlo visoke standarde u pogledu smještaja i kvaliteti usluga za stara lica.
ustanova-dom-dana-21Tragom ovog saznanja htjeli smo na licu mjesta vidjeti kako je u jednoj od takvih ustanova.
Tim povodom, danas smo bili u posjeti Ustanovi socijalne zaštite za smještaj starih lica “Dana” u Modriči i bili smo prijatno iznenađeni lijepim prijemom od strane osoblja kao i samog vlasnika ustanove Nedeljka Bate Kovačevića.
Zajedno sa vlasnikom i socijalnom radnicom obišli smo čitav dom. Neki od pacijenata igraju domine, drugi karte a poneki, čim su nas vidjeli, iz znatiželje pitali ko smo i šta to snimamo.
Razgovarali smo sa njima i pitali kako im je ovdje u domu.
–  ” Toplo je i prijatno a hrana je dobra i ima je u izobilju” – bio je odgovor večine žitelja doma.
Ipak, rekoše da jedva čekaju proljeće i ljeto da bi mogli šetati napolju.

Dom je tako koncipiran da ima i vanjske sadržaje tj. lijep mali park sa puno ukrasnog bilja te klupe na kojima rado borave tokom toplih dana.
Opšti dojam je da su pacijenti zadovoljni i da se međusobno dobro slažu.
Ustanova “Dana” je nedavno izgrađena po savremenom i namjenskom projektu za ustanove ovog tipa i zadovoljava sve propisane kriterije. Isto tako zadovoljava i sve propisane uslove u pogledu sastava osoblja.

ustanova-dom-dana-15

Nakon obilaska pitali smo vlasnika Ustanove “Dana” Nedeljka Batu Kovačevića o njegovim saznanjima po pitanju nelegalnih staračkih domova u Modriči, a on nam je ukratko rekao:
–  “Tačno je da ima četiri staračka doma koji rade van svih propisanih kriterija, ali, eto i to prolazi, ali su time znatno oštećeni pacijenti jer ne dobivaju kompletnu zaštitu i usluge koja im pripada. Neki čak i skrivaju pacijente po pomoćnim objektima koji nemaju neophodne uslove za smještaj. Ustanova za stara lica koju ja vodim, jedna je od najmodernijih na ovim prostorima i zadovoljava sve propisane kriterije i stoga je kvalitet usluge i briga o našim pacijentima na daleko većem nivou od ovih ilegalnih domova. Jedina smo ustanova koja ima i vlastito sanitetsko vozilo.” – zaključio je Nedeljko Kovačević.

Fotografije koje smo sačinili govore u prilog ovim izjavama i pokazuju odlične uslove koje pruža ova ustanova svojim pacijentima.
Na kraju da napomenemo, Ustanova “Dana” ima i svoju vlastitu internet prezentaciju tj. web sajt na kojem se mogu naći svi podaci o ovoj ustanovi, a nalazi se na ovom linku: Ustanova Dana / smještaj starih lica.

Autor / foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...