Home / NOVOSTI / HRONIKA / Privrednici oštećeni u poplavama 2014. traže pomoć od Fonda solidarnosti *(VIDEO)

Privrednici oštećeni u poplavama 2014. traže pomoć od Fonda solidarnosti *(VIDEO)

MODRIČA – Privrednici koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama 2014. godine traže od Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske sredstva za sanaciju štete u ukupnom iznosu od 6.158.196 KM, izjavio je danas predsjednik Preduzetničkog udruženja Modriča /PUMA/ Nenad Šabić.

Šabić je, nakon sastanka članova Upravnog odbora PUMA sa većim brojem privrednika koji su pretpjeli štetu, rekao novinarima da će Udruženje uputiti zahtjev Fondu solidarnosti za dodjelu sredstava pravnim licima i preduzetnicima oštećenim u poplavama u maju 2014. godine.

Модрича - Ненад ШабићOn je podsjetio da je 46 privrednika sa prostora Modriče imalo štetu 6.158.196 KM, od kojih je 21 pravno lice pretrpilo štetu od 5.834.784 KM, a 25 preduzetnika 323.412 KM.

U vrijeme poplava privredna preduzeća i preduzetnici imali su 408 radnika, rekao je Šabić.

On je istakao da su nakon poplava privredne aktivnosti pokrenute zaduživanjem kod komercijalnih banaka, a da je potpuno izostala pomoć Fonda solidarnosti, kao i drugih institucija i organizacija u Srpskoj i BiH.

Prema riječima Šabića, privrednici su, iako oštećeni u poplavama, učestvovali u obezbjeđivanju sredstava u Fondu solidarnosti.

Privrednici, članovi PUME, kao i oni koji nisu članovi ovog udruženja, traže i oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrijednost na robu koja je stradala u poplavama.

Zahtjev za pomoć privrednicima uputuće i lokalna uprava Modriče koja je početkom januara tražila od Fonda solidarnosti da pomogne privrednicima koji su prije poplava bili nosioci privrednog razvoja opštine.

Vlasnik preduzeća “Novoprom” Novak Ilić rekao je da je u poplavama ovo preduzeće na objektima i robi u Modriči i Doboju imalo štetu od blizu 4.000.000 KM, a jedina pomoć stigla je od UNDP-a od 60.000 KM.

Vlasnik preduzeća “MP Pandurević” Dragan Pandurević rekao je da je to preduzeće pretrpjelo štetu oko 400.000 KM.

Na sastanku pirvrednika sa članovima Upravnog odbora PUMA istaknuto je da je u Fond solidarnosti, sa prostora Modriče, uplaćeno blizu 1.000.000 KM.

Sa sastanka je poručeno da su privrednici bili strpljivi u iščekivanju pomoći i da je vrijeme da, kao i privrednici iz Doboja i Šamca, susjednih poplavljenih opština, dobiju sredstva potrebna za oporavak preduzeća.

Izvor: Glas Komuna / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...