Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa *(VIDEO)

U Modriči obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa *(VIDEO)

MODRIČA – Predavanjem o dijabetesu i besplatnim mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska građanima u Svetosavskom domu u Modriči, Udruženje dijabetičara “Modriča dijabet” i Dom zdravlja počeli su danas obilježavanje 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Predsjednik Udruženja Tatjana Mirković, rekla je da je predavanju prisustvovalo 50 građana od kojih je za 40 obavljena besplatna kontrola nivoa šećera u krvi i krvni pritisak.

– Aktivnost, koju su podržali humanitarna organizacija `Srcem za Modriču`, Srpska pravoslavna crkva, opština Modriča i Udruženje dijabetičara `Dijabet` iz Doboja biće nastavljena sutra na Trgu “Dr Milana Jelića” mjerenjem nivoa šećera i krvnog pritiska građanima zainteresovanim za ovaj način kontrole zdravlja – navela je Mirkovićeva.

Mirkovićeva je naglasila da ovakvim aktivnostima Udruženje želi skrenuti pažnju na važnost kontrole i otkrivanja prvih simptoma dijabetesa.

Ljekari u Domu zdravlja Modriča Mladen Stajić i Žana Maksimović naglasili su na predavanju da brojni građani ne znaju da boluju od dijabetesa, zbog čega su javne, besplatne akcije prilika za rano otkrivanje ove bolesti.

– Svaki put kada radimo organizovane, javne kontrole nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska otkrijemo lica koja imaju povišen šećer i uputim ih na laboratorijske pretrage, a lica koja znaju za bolest upozoravamo na obavezu pridržavanja savjeta ljekara – rekao je Stajić.

On je napomenuo da se šećerna bolest, kao i svaka druga, može liječiti i držati pod kontrlom, te upozorio na važnost pravilne ishrane i potrošnje kalorija, kao bitnih preventivnih mjera u borbi protiv dijabetesa.

U Domu zdravlja Modriča registrovano je više od 2.000 oboljelih od šećerne bolesti od kojih su 100 članovi “Dijabet Modriča”, udruženja osnovanog početkom 2015. godine.

Izvor: Glas Regija / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...