Home / NOVOSTI / SVIJET / Ko diktira politiku Kremlja?

Ko diktira politiku Kremlja?

Bon – Ruski predsjednik Vladimir Putin pažljivo je, tokom 14 godina na čelu Kremlja, birao svoje saradnike koji su mu često i bliski prijatelji, a među njima veći uticaj imaju takozvani “jastrebovi” nego “golubovi”, ocjenjuju analitičari.

Na Zapadu slabo poznaju pripadnike tvrde struje u Kremlju budući da se oni klone pažnje javnosti ali upravo taj uzak krug bliskih Putinovih savjetnika određuje trenutni kurs konfrontacije sa Zapadom, navodi njemački radio Dojče vele.

Ruski politički analitičar Jevgenij Minčenko ih naziva Politborom 2.0, aludirajući na Sovjetski Savez, kada je država vođena od strane uticajnog rukovodstva partijskih funkcionera, i kaže da su oni uticajniji nego ikad.

Prema mišljenju Jana Bremera, šefa konsultatnske firme Eurasia Group, ti “jastrebovi su trenutno u prednosti” i oni imaju jače pozicije u spoljnopolitičkim pitanjima.

Putinu je, kako kaže, u konfrontaciji sa Zapadom oko Ukrajine važnija geopolitika od privrede.

“Golubovi pak pripadaju privrednom bloku ruske elite i njihov uticaj na tu politiku je veoma mali”, kaže Bremer.

Prema mišljenju Minčenka, trenutno tri čovjeka imaju najveći uticaj na Putina i politiku Kremlja – Sergej Ivanov, Sergej Šojgu i Igor Sečin.

“Oni su glavni profiteri od čvrstog kursa Kremlja”, kaže on.

Šojgu, koji je od novembra 2012. ministar odbrane, nakon Putina je najomiljeniji ruski političar.

Bivši KGB-ovac i dugogodišnji Putinov prijatelj Sergej Ivanov je šef predsjedničke kancelarije, a Igor Sečin, bivši obavještajac i jedan od najpouzdanijih Putinovih ljudi je šef najvećeg državnog naftnog koncerna Rosnjefta.

Sva trojica su predstavnici takozvanih “silovika”, kako se u Rusiji nazivaju skoro svi koji nose uniformu.

Najmoćniji “siloviki” su čelnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, ali i tajnih službi. Putin, nekadašnji KGB-ovac, takođe se ubraja među njih jer, kako navodi Dojče vele, bivši “siloviki” ne postoje.

To objašnjava zašto grupa oko Igora Sečina, iako nije dio zvaničnih struktura moći, ima veliki uticaj na bezbiednosni blok, smatra Minčenko.

Konfrontacija sa Zapadom je ovaj unutrašnji krug oko Putina učinila još užim, smatra Bremer i dodaje da se većina njih našla na meti sankcija EU i SAD koje, kako kaže, nisu dale efekta, već su samo povećale njihovu zavisnost od Putina.

U najužem Putinovom krugu se malo šta promijenilo zbog sankcija, vjeruje Minčenko, ukazujući da su pored Sečina, Šojgua i Ivanova, više uticaja dobili prije svega lojalni oligarsi.

“Usljed slabe spoljne konjukture važnije figure u Politbirou dobile su visoke odštete”, ističe ruski politikolog.

Putinu bliski preduzetnici su postali bogati zahvaljujući poslovnim ugovorima sa državom, a danas su se našli na listi za sankcije Zapada.

On, međutim, smatra da ne treba precjenjivati uticaj tvrde struje u Kremlju.

“Da su jastrebovi potpuno nadjačali ruske trupe bi već bile u Kijevu”, kaže Minčenko, koji vjeruje da u Kremlju postoje rivalske grupe koje žele da ostvare svoj uticaj.

Bremer takođe smatra da razvoj situacije u današnjoj Rusiji određuju konzervativci, ali i da je greška pripisivati ljudima oko Putina veliki uticaj na rusku politiku.

“Politiku određuje sam Putin i tek nekolicina iz njegovog okruženja”, kaže on.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Dvije decenije od NATO bombardovanja Srbije

​Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan prije 20 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. Odluka o bombardovanju ...