Home / NOVOSTI / REGIJA / Kineski premijer počasni građanin Beograda

Kineski premijer počasni građanin Beograda

BEOGRAD – Premijeru Kine Li Kećijangu danas je uručena Povelja počasnog građanina Beograda, čime je on i zvanično treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu.

Kineskom premijeru povelju su na svečanosti u Skupštini grada, kojoj su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i predstavnici republičke i gradske vlasti, uručili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Mali je rekao da je ovo poseban trenutak za grad Beograd i Srbiju, koji će ući u našu istoriju.

“Beograd je vekovima spona istoka i zapada, a danas je most na kojem se oni susreću. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda”, rekao je Mali.

On je podsjetio da Beograd i Peking imaju sporazum o saradnji iz 1980. godine i najavio da će sledeće godine, povodom jubileja tog dokumenta, na poziv svog kolege posjetiti Peking.

Mali je zahvalio kineskom premijeru što je ove godine Beograd bio domaćin Samita Kine i 16 zemalja CEE i istakao da su Srbija i glavni grad odlučni da iskoriste šanse koje su pred nama.

Po dolasku u Skupštinu grada, Li se upisao u spomen knjigu grada Beograda, koja datira iz pedesetih godina prošlog vijeka, a gradonačelnik Mali mu je pokazao stranice u koje su se upisivali njegovi sunarodnici prilikom posjeta Beogradu.

Ceremoniji je prisustvovao i savjetnik predsjednika Republike Oliver Antić.

Do sada je dodeljeno 26 Povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer je 27. ličnost kojoj je titula dodeljena.

Skupština grada je 28. novembra proglasila premijera Kine za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom prijedlogu dale su sve odborničke grupe.

U odluci o proglasenju kineskog premijera Kećijanga počasnim građaninom Beograda, između ostalog, je navedeno da je on dao doprinos unapređenju sveukupne saradnje između institucija Kine i Srbije.

Zvanje Počasni građanin Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine. Ono se dodjeljivalo sve do 1985. godine, visokim stranim državnicima, koji su bili u posjeti Jugoslaviji, a ponovo je uvedeno 2006. godine.

Li je treći kineski zvaničnik koji je dobio titulu počasnog građanina Beograda, a ranije su je dobili i bivši premijer Kine Hua Guofeng i  nekadašnji predsjednik Kine Li Sjennjen.

Đokovićev reket za kineskog premijera

Premijer Kine Li Kećijang danas je, nakon što je primio Povelju počasnog građanina Beograda, razgovarao sa javnim ličnostima iz oblasti kulture i sporta, i tom prilikom dobio na poklon teniski reket sa potpisom najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića.

Među građanima, koje je gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozvao na svečani prijem, kojem je prisustvovao srpski premijer Aleksandar Vučić, bili su i Jadranka Jovanović, Ljubiša Tumbaković, prof. Radosav Pusić, prof. Predrag Simić, trener Bora Milutinović.

Stric najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, Goran uručio je ovom prilikom kineskom premijeru reket srpskog tenisera sa ličnom posvetom – “Dobrodošli u Srbiju, prijatelju Li”, uz potpis na kineskom jeziku.

Kineski novinari, koji su bili u pratnji premijera Lija, iskoristili su prijem za slikanje sa slavnim ličnostima iz Srbije, prije svega iz svijeta sporta koji su nekada radili u Kini.

Kineski i srpski premijer, na jučerašnjoj konferenciji za štampu po završetku bilateralnih razgovora, pomenuli su ličnosti iz Srbije koje su poznate u Kini, prije svega Novaka Đokovića i popularnog “Valtera” – glumca Velimira Batu Živojinovića.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...