Home / NOVOSTI / SVIJET / Kijev odbio Putinov plan za istok Ukrajine

Kijev odbio Putinov plan za istok Ukrajine

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je pisanu poruku svom ukrajinskom kolegi Petru Porošenku u kojoj izlaže plan za povlačenje teškog naoružanja na istoku Ukrajine, ali je Kijev taj plan odbio, saopštio je danas pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Putin je poruku Porošenku uputio u četvrtak u kojoj je objema stranama u konfliktu ponudio konkretan plan za povlačenje teškog naoružanja, rekao je Peskov.

“Nažalost, ukrajinska strana je odbila ovaj plan ne ponudivši ništa umjesto toga. Dodatno, nastavila je sa borbenim operacijama”, rekao je Peskov.

Rusija je pozvala danas sve članice međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Kijev da odustane od upotrebe sile na istoku Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

“Neophodno je odmah prestati sa borbenim operacijama u Ukrajini i obnoviti prekid vatre. Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) treba da ima posebnu ulogu u tome”, navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da Rusija čini sve da organizuje sastanak Kontakt grupe o Ukrajini početkom sljedeće sedmice.

Obnavljanje borbenih aktivnosti u Donjeckoj oblasti ne doprinosi rješavanju konflikta na istoku Ukrajine, ocijenio je Peskov, izražavajući krajnju zabrinutost Moskve zbog obnavljanja borbenih dejstava u Donjecku i pucanja po stambenim četvrtima.

“Nesumnjivo, ruska strana će iznijeti svoju poziciju. Ona se, naravno, sastoji u izuzetnoj zabrinutosti zbog toga što su u Donjecku obnovljena dejstva u punoj mjeri, puca se na stambene četvrti grada i naseljene rejone”, rekao je Peskov za moskovsku radio-stanicu “Govorit Moskva”.

Prema njegovim riječima, takvo stanje stvari “ni na koji način ne doprinosi sprovođenju dogovora iz Minska i daljem traženju rješenja”, preneo je Tass.

Ranije danas su vlasti Donjecke Narodne Republike saopštile da se po stambenim četvrtima intenzivno puca iz velikokalibarskog naoružanja.

Tass je danas preneo i izjavu opunomoćenika Ministarstva inostranih poslova za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantina Dolgova da ne isključuje mogućnost izdavanja još jednog izdanja “Bijele knjige” o zločinima u Ukrajini ukoliko Kijev ne prekine sa prestupima.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...