Home / NOVOSTI / SVIJET / Kameron: Borba sa IS može da potraje godinama

Kameron: Borba sa IS može da potraje godinama

London – Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas, na početku debate u parlamentu o priključivanju Londona vazdušnim napadima pod vođstvom SAD na ciljeve Islamske države (IS) u Iraku, da bi kampanja protiv IS mogla da potraje godinama.

“Ovo će biti misija za koju neće biti potrebni mjeseci već godine, ali ja vjerujem da mi moramo da se pripremimo za tu obavezu”, rekao je šef britanske vlade.

Višečasovna debata, kako prenosi AFP, počela je govorom Kamerona, a odluka o priključivanju Londona savezu koji se bori protiv IS trebalo bi da bude usvojena jer ima podršku glavnih opozicionih stranaka, kao i vlade.

Kameron je pozvao Britaniju da ne strahuje od ponovnog ulaska u konflikt u Iraku, gdje je imala trupe koje su napustile tu državu 2011.

“Suočavamo se sa strahotom protiv koje čitav svijet mora da se ujedini, a kao što je to uvijek bio slučaj u odbrani slobode, demokratije i pravde, Britanija će dati svoj doprinos”, kazao je Kameron nedavno na sjednici Generalne skupštine UN.

AFP javlja da su britanske vojne letjelice već spremne za početak napada na IS, a i prema procjeni ministra odbrane Majkla Falona, ta vojna akcija mogla bi trajati godinama.

Francuska je u petak bila prvi saveznik koji se priključio SAD u napadima u Iraku. Očekuje se da će Belgija i Holandija, takođe, uputiti svoje avione narednih nedelja.

Pred glasanje poslanici su pojasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahtijeva dodatnu odluku.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...