Home / NOVOSTI / REGIJA / Istraga o padu helikoptera, izvučena crna kutija *(VIDEO)

Istraga o padu helikoptera, izvučena crna kutija *(VIDEO)

Formirane komisije za istragu o padu helikoptera koji je iz Novog Pazara prevozio životno ugroženu bebu u Beograd.

Beograd – 21:03

Telegrame saučešća porodicama nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara u Beograd, uputili su danas državni zvaničnici, šefovi stranaka i političke orgaizacije.

Telegrame saučešća porodicama nastradalih, kao i Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije i Domu zdravlja u Novom Pazaru uputio je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Izraze najdubljeg saučešća uputio je i Princ Aleksandar Karađorđević, navodeći da je sinoćnja tragedija nanijela nenadoknadiv gubitak najbližima nastradalih, i da nema riječi utjehe koje mogu da ublaže taj bol.


Zagreb – 19:58

Predsjedica Hrvatske Kolina Grabar Kitarović uputila je izraze iskrenog žaljenja predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zbog tragedije.


Beograd – 19:53

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastat će se sutra sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.


Beograd – 19:44

Stručnjaci su za medije iz Srbije analizirali šta je uzrokovalo nesreću:

“Pored nepovoljnih uslova, imali smo stresnu situaciju kada je u toku spašavanje jednog života. Helikopter jeste bio opremljen, posada je bila obučena, međutim, pitanje je da li su oni ovo izvodili i u realnosti, ali i cela dinamika donošenja odluke da se poleti možda ne zavisi od njih”, rekao je za B92 novinar Petar Vojinović koji prati avijaciju.

“Ono što smo i na konferenciji mogli da saznamo je da je problem bio da se spasilačka misija završi. Koliko smo čili posada je nekoliko puta menjala pravac prilikom pokušaja sletanja na aerodrom. Ukoliko let nije moguće bezbedno dovršiti ne bi trebalo da se dovodi u pitanje bezbednost posade, bilo čiji život da je u pitanju“, naveo je Vojinović.

Govoreći o smanjenoj vertikalnoj vidljivosti, Vojinović je rekao da se mora uzeti u obzir i vrijeme leta.

“Nekoliko aviona je prebačeno na Temišvar, ali nismo sigurni da li se to desilo baš u trenutku kada je helikopter trebalo da sleti“, istakao je Vojnović i dodao da je vidljivost bila smanjena između 20 i 90 metara.

Prema njegovim riječima, šta se dogodilo još se ne zna, a istraga će pokazati svoje.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za N1 da je helikopter je veoma osjetljiva platforma ograničena kada su u pitanju noćni let i let u teškim uvjetima.

Naveo je da je iznenađen što se letjelica uopšte našla u zraku i da je zbunjujuć slijed događaja koji je doveo do nesreće, jer, kako on tvrdi, letjelice Vojske Srbije nisu u stanju da lete u složenim meteorološkim uvjetima kakvi su bili sinoć.

“Verovatno će istraga pokazati koje su sve okolnosti pratile nesreću, a u vazduhoplovstvu nikad ne postoji samo jedan uzrok za nesreću već niz uzroka”, rekao je Radić.


Novi Sad – 19:34

Predsjednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, u ime Pokrajinske vlade i u svoje ime, porodicama nastradalih i Vojsci Srbije uputio je izraze najdubljeg saučešća.

“Samo nemi od užasa i tuge možemo ostati na vest o ovakvoj tragediji. Porodicama žrtava, Vojsci Srbije i svima kojima je ovaj tragični događaj odneo nekog bliskog i voljenog, izražavamo najiskrenije i najdublje saučešće”, naveo je Pajtić.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uputio je, u ime pokrajinske skupštine i u svoje lično ime, izraze najdubljeg saučešća.

“Duboko nas je potresla velika tragedija u kojoj je izgubljen jedan tek započet život, životi medicinskih radnika i pripadnika Vojske Srbije.”


Novi Pazar – 18:34

Kolege iz humanitarnog udruženja Otvorena ruka iz Novog Pazara, potreseni su smrću ljekara Ljajića:


Novi Pazar – 17:30

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić obišao je porodice nastradalih. U pratnji direktora Zdravstvenog centra Novi Pazar i gradonačelnika posjetio je članove porodice, te rodbinu nastradalih – ljekara Dževada Ljajića i anestetičara Miroslava Veselinovića. Ljajić je u svoje i u ime Vlade Srbije izjavio saučešće i istakao da im Vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. U ovom gradu je proglašena trodnevna žalost.


Banja Luka – 17:20

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću povodom tragične nesreće.

Vlada Republike Srpske proglasila je nedjelju, 15. mart, za dan žalosti u bh. entitetu Republici Srpskoj, povodom tragedije koja se dogodila u Srbiji kada je u helikopterskoj nesreći poginulo sedam osoba.


Beograd – 15:55

Na mjestu helikopterske nesreće u blizini beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” pronađena je crna kutija. U toku je istraga, a uzroci nesreće još nisu poznati. Ministar Bratislav Gašić je rekao da je letjelica bila opremljena svom opremom neophodnom za letenje i u najtežim okolnostima.

 


Novi Pazar – 15:00

Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera.

“Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedjelju, ponedjeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota”, rekao je na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Sjednica, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, počela je minutom šutnje i fatihom, zbog tragično nastradalih u padu helikoptera, u kojem su poginuli petodnevna beba, medicinski radnici iz Novog Pazara i četiri člana posade.

Ovo je velika tragedija za Novi Pazar i Srbiju, rekao je Mahmutović i dodao da će Vlada pomoći porodicama nastradalih.

Mahmutović je rekao da će Novi Pazar danas posjetiti ministri odbrane i zdravstva, Bratilslav Gašić i Zlatibor Lončar, i da će svi zajedno posjetiti porodice poginulih u ovom gradu.


Ljubljana – 14:44

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas najdublje saučešće predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i porodicama nastradalih u tragičnoj nesreći prilikom pada vojnog helikoptera koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd.

Pahor je istakao da je Slovenija užasnuta ovakvom tragedijom i ponudio pomoć ukoliko ona bude potrebna.


Beograd: 14:10

“Magla je bila velika. Ja sam oko šest sati prošetao sa komšijom i bila je magla. Pre neko veče smo baš prišli toj zoni pada i na nesreću smo predvideli to. Ima odavde još dva kilometra, do ledina, ima tu i šuma. To je negde tu moglo da se desi”, kazao je za Al Jazeeru jedan od mještana koji je živi blizu mjesta gdje se desila nesreća.

 


Beograd – 13:52

Helikopter koji se srušio bio je jedna od najispravnijih letjelica u ratnoj avijaciji Srbije, posada najbolje što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a najoptimalniji uvjeti za slijetanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Domu Vojske Srbije.

Formirane su dvije komisije za utvrđivanje uzroka nesreće koje imaju zadatak da utvrde zašto je do nesreće došlo, ko je eventualno odgovoran, kao i uzroke tehničke prirode, a rok za završetak njihovog rada je 30. mart.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da će nadležni organi utvrditi ko snosi odgovornost za nesreću, ali istakao i da odgovornost osjećaju i on i njegovi saradnici.

“Odgovornost osećam i ja i svi moji saradnici, ne delimo je, svako je odgovoran za svoj deo, koliko ko utvrdiće nadležni organi i sa tim ćete biti upoznati. Ne može čovek biti neodgovoran za rad organizacije ako je na njenom čelu i svakog pojedinca koji je čini. Osećam svoju odgovornost, ona će biti raspravljena, da li je ima ili je nema”, rekao je Diković.

Na konferenciji je rečeno i da je od 1996. godine ovo najteža nesreća sa tako tragičnim ishodom u Srbiji.


Ostaci helikoptera [Foto: Tanjug]


Beograd – 13:50

Jedan od najboljih pilota Vojske Srbije Omer Mehić, koji je poginuo u padu helikoptera, kao oficir Vojske Srbije (VS) spasio je tokom službe više od 1.000 ljudi.

Više na: https://balkans.aljazeera.net/vijesti/pogibija-pilota-koji-su-ranije-spasili-hiljade-zivota


Pilot Omer Mehić [Foto: Tanjug]


Regija – 13:49

Nakon pada helikoptera Vojske Srbije “Mi-17” u Srbiji, agencija Anadolija je analizirala podatke o helikopterskim nesrećama koje su se prethodnih godina desile u zemljama Balkana.

Osim posljednje nesreće u Srbiji, helikopterska nesreća u toj zemlji desila se još i 2002. godine kada je u okolini Niša, u Srbiji izgubljen helikopter Gazela, čija su dva člana posade uspjela da prežive.

Tridesetog decembra 2003. godine u centru Kragujevca pao je helikopter Gazela, a srećom je izbjegnuta tragedija. Dva člana posade, snimatelj, kostimirani Deda mraz i jedno dijete zadobili su sa lakše i teže povrede.

Od zemalja regije, u helikopterskoj nesreći koja se desila 2. septembra 2011. godine na poluotoku Luštica kod Herceg Novog poginula su tri pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

Od ostalih zemalja regije, helikopter tipa “Mi-17” Oružanih snaga Makedonije 12. januara 2008. godine letio je iz baze Butmir prema Skopju kada se srušio zbog loših vremenskih uslova. Svih 11 osoba koje su se nalazile u helikopteru, osam putnika i tri člana posade, su poginuli.

Isto tako, u padu policijskog helikoptera 10. jula 2014. godine blizu Strumice, grada na jugoistoku Makedonije, poginule su četiri osobe. Helikopter je navodno udario u antenu telekomunikacionog predajnika, pao na zemlju i zapalio se.

U Bosni i Hercegovini se 2012. godine također, desio pad helikoptera. Naime, 28. juna vojni helikopter srušio se u mjestu Ljubinići kod Ilijaša i tom prilikom su povrijeđene tri osobe. Radilo se o redovnoj vježbi koju pripadnici Oružanih snaga BiH svakodnevno obavljaju, a helikopter je udario repom o zemlju zbog čega se prevrnuo.

U Vukovaru, u Hrvatskoj 9. jula 2007. godine srušio se vojni helikopter H-253 kada su poginule tri osobe. Zaključak sudskog vještaka je pokazao da je pilot kriv za pad helikoptera.


Beograd – 13:46

Predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković uputila je telegrame saučešća porodicama nastradalih pripadnika Vojske Srbije, zdravstvenih radnika i bebe, koji su sinoć poginuli u udesu helikoptera.


Beograd – 13:34

Komandant 204. vazduhoplovne brigade VS Predrag Bandić na konferenciji za novinare iznio je sve detalje leta helikoptera koji se srušio sinoć, rekavši da je lično dao naređenje da se krene u akciju spašavanja.

Kazao je da je posada sačinjena od istinskih heroja dežurala u snagama za hitno reagovanje na aerodromu Batajnica i da je oko 19 30. redovnim putem dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za pomoć u spašavanju bebe čije je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.

Kako je naveo oko 20.15 sagledana je meteorološka situacija na aerodromima, a on je u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uvjeren u spremnost za ispunjavanje zadatka.

Prema njegovim riječima, let se odvijao potpuno normalno do Raške gdje je organizovan prihvat bebe i ljekara pratilaca, a kao i do Mladenovca, međutim, onda je došlo do naglog pogoršanja meteorološke situacije.

Zbog toga, dodao je, odlučeno je u datom trenutku da se slijetanje obavi na aerodromu Nikola Tesla.

Bandić je naveo i da su bila dva neuspješna pokušaja slijetanja zbog slabe vidljivosti, te da je u 22:31 izgubljena svaka komunikacija sa posadom, a odmah nakon toga počela je potraga.

Upitan koliko je bila kritična meteorološka situacija, rekao je da nije bila kritična već složena, ali u odnosu na takvu situaciju ponovio da su i letjelica i posada bili najbolji mogući izbor.


Beograd – 13:15

Načelnik Genaralštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali u rušenju helikoptera.

On je rekao da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

“Hiljade života su do sada spasili, u akcijama spasavanja od poplava, požara, snežnih mećava, nažalost, život bebe rođene pre pet dana nisu uspeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život”, rekao je Diković na konferenciji za novinare.

On je naveo da je velika tragedija zadesila porodice nastradalih, pilota i mehaničara i zdravstvenih radnika Novog Pazara, ali i vojsku Srbije.

“Izjavljujem najdublje sačešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila. Dali su svoj život za tek rođeno dete građana Srbije”, rekao je Diković i pozvao prisutne koji su minutom šutnje odali počast poginulima.


Načelnik Genaralštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković [Foto: Tanjug]


Beograd – 12:50

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama nastradalih.

“Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Dževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom”, navodi se.


Novi Pazar – 12:33

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić obišao je porodicu doktora Dževada Ljajića koji je stradao u udesu vojnog helikoptera.

Ljajić je u pratnji direktora Zdravstvenog centra Novi Pazar i gradonačelnika Mehe Mahmutovića razgovarao sa članovima porodice i rodbinom nastradalog doktora koja se okupila u njegovom stanu.

Ljajić je u svoje i ime Vlade Srbije izjavio saučešće i istakao da im vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

On je nešto ranije obišao i porodicu anestetičara Miroslava Veselinovića, koji je također stradao u udesu vojnog helikoptera.

Potpredsjednik vlade će prisustvovati sjednici gradskog veća Novog Pazara gdje se očekuje da će se obratiti medijima, a u Novi pazar bi trebalo da dođe i ministar odbrane Bratislav Gašić.


Novi Pazar – 11:53

Povodom nesreće, u Novom Pazaru danas će biti održana sjednica Gradskog vijeća kojoj će prisustvovati potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, saopštila je informativna služba novopazarske uprave.

Novi Pazar izgubio je odličnog ljekara i još boljeg čovjeka, kažu sugrađani i kolege ljekara Dževada Ljajića, koji je stradao u nesreći, prenosi Tanjug.

Doktor Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović pratili su životno ugroženu bebu iz novopazarske porodice Ademović na letu za Beograd, kako bi je zbrinuli u Institutu za majku i dijete. Za obojicu u Novom Pazaru imaju samo riječi hvale.

Doktora Ljajića, koji je specijalizirao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, u Novom Pazaru, ali i u rodnoj Dugoj Poljani i pešterskim selima znaju kao divnog čovjeka koji je organizovao i učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i brinuo o svojim pacijentima, piše Tanjug.


Beograd – 11:20

Hitna sjednica Vlade Srbije počela je danas minutom šutnje zbog pogibije bebe i šest osoba u nesreći, a nedjelja, 15. mart, proglašena je Danom žalosti.

“Ministar odbrane Bratislav Gašić na sednici je kazao i da je Srbija izgubila najbolje pilote te da je to nemerljiv gubitak za vojsku. Dodao je i da je letelica bila opremljena svom opremom neophodnom za letenje i u najtežim uslovima”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.


Ministar odbrane na sjednici Vlade Srbije [Foto: Tanjug]


Beograd – 10:37

Sedam osoba poginulo je kada se srušio vojni helikopter, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Nakon izvršenog uviđaja konstatovano je da nema preživjelih.


Beograd – 08:49

Istražni organi nalaze se u širem reonu aerodroma Nikola Tesla gdje se sinoć srušio vojni helikopter koji je iz Raške prevozio bebu za Beograd, rekao je za Tanjug glasnogovornik Ministarstva odbrane, major Jovo Krivokapić.

On je naglasio da mjesto nesreće osigurava vojna policija, uviđaj je u toku, na terenu je zamjenik višeg javnog tužioca, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup.

Pretpostavlja se, kako je naveo, da su uzrok nesreće najvjerovatnije loši vremenski uslovi i magla.


Vojska u blizni mjesta nesreće [Foto: Tanjug]


Beograd – 08:19

Vojni helikopter koji je iz Raške prevozio bebu za Beograd srušio se u širem reonu aerodroma Nikola Tesla, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“U okviru operacije traganja i spasavanja, u kojoj je 13. marta životno ugrožena beba transportovana iz Raške u Beograd, helikopter HT 48, odnosno “Mi 17″ pao je u širem reonu aerodroma Surčin”, navelo je Ministarstvo odbrane.


13. mart


Beograd – 22:31

Helikopter je do Beograda stigao oko 22 sata, kružio je jedno vrijeme oko aerodroma pokušavajući da sleti, a kontrolni toranj izgubio je vezu sa letjelicom u 22.31 sati, prenosi Tanjug.


Pivnica – 21:58


Raščišćavanje odrona sa puta [Foto: Tanjug]

Sanitetsko vozilo u kojem se nalazila životno ugrožena beba iz Novog Pazara nije moglo da prođe dionicu puta zbog odrona u mjestu Pivnici na Ibarskoj magistrali, pa je upućen helikopter Vojske Srbije koji će je prevesti do Beograda, rečeno je Tanjugu u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Helikopter je trebao da sleti na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, gdje ga je trebao dočekati i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...