Home / NOVOSTI / SVIJET / Hoće li biti još “raskida” sa EU?

Hoće li biti još “raskida” sa EU?

Odluka Britanije da napusti EU pokrenula je domino efekat u više evropskih zemalja poput Italije, Francuske i Holandije.

Tamo su desničarske stranke i evroskeptici odmah izašli sa zahtjevom da se i u njihovim zemljama održi referendum o ostanku u Uniji.

Italijanska opoziciona Sjeverna liga pokreće kampanju za prikupljanje potpisa za referendum poput onog koji je održan u Britaniji, izjavio je lider te stranke i poslanik u Evropskom parlamentu Mateo Salvini.

“Sjeverna liga će početi da prikuplja potpise podrške za prijedlog zakona koji bi dopustio Italijanima da na referendumu izraze svoje mišljenje o evropskim sporazumima, slično referendumu koji je održan u Britaniji”, rekao je Salvini.

On je ranije ruskoj agenciji Tas s rekao da je ishod referenduma u Britaniji “odgovor Evropskoj uniji, koja ne uspijeva da zaštiti svoje građane.

Prethodno je održavanje referenduma u svojoj zemlji predložio lider holandske antievropske “Stranke slobode” Gert Vilders.

Vilders je naime obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

“Želimo ponovo da imamo kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je prije moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU”, istakao je Vilders.

Predsjednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

“Pobjeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU”, objavila je Le Pen na Tviteru.

Le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska “vjerovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU”.

Evroskeptici iz skandinavskih zemalja takođe su predložili raspisivanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ubrzo nakon proglašenja rezultata Bregzita, prenosi AP.

Danska Narodna partija pozvala je na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ali je premijer Danske odbacio takvu mogućnost.

Kristian Tulsen, šef danske Narodne partije, rekao je da bi referendum bio “dobar demokratski običaj”.

“jVerujem da Dance treba pitati da li žele da pratimo Veliku Britaniju ili ostavimo stvari ovakve kakve su trenutno”, rekao je Tulsen.

Danski premijer Lars Leke Rasmusen odbacio je pozive na raspisivanje referenduma ali je priznao da su rezultati Brexzita otvorili i tu mogućnost.

“Mi pripadamo Evropskoj uniji”, rekao je Rasmusen u obraćanju novinarima.

Danska nije prihvatila sve uslove ugovora o članstvu Evropskoj uniji iz straha od gubitka suvereniteta.

Danska, kao ni Švedska ne planiraju održavanje referenduma, prenosi AP.

Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije, Najdžel Faraž, uopzorio je da je “opšte poznato da će rezultat Brexzita pokrenuti domino efekat u zemljama na sjeveru Evrope, počevši sa Danskom” prenose svjetske agencije.

U Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu “Sada čekamo Švexit”.

“Švedske demokrate će sada pojačati pritisak na vladu. Naša zemlja mora da obnovi dogovore postignute sa Evropskom unijom” rekao je lider stranke Džimi Akeson koji već duže vrijeme zahtjeva raspisivanje referenduma sa ovim pitanjem.

Švedska Ljevičarska stranka je predložila da se obnove dogovori sa EU, ali je njihov lider Jona Šosted je rekao da želi “prvo da vidi kako će izgledati britanski novi odnos sa unijom”, prenose svjetski mediji.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...