Home / NOVOSTI / BiH / Dodik: BiH ostaje pri procesu pridruživanja EU

Dodik: BiH ostaje pri procesu pridruživanja EU

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ishod referenduma u Britaniji nova realnost koja dovodi do jedne nove Evrope, ali BiH ostaje pri procesu pridruživanja EU kakva god ona bila u budućnosti.

“Što se nas tiče, mi ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona u budućnosti bila, ali sa pojačanim potrebama da zaštitimo naše interese i da u tom pogledu budemo vidljivi kao Republika Srpska i afirmisani u tom procesu”, istakao je Dodik.

On je rekao novinarima u Banjaluci da će se vidjeti kako će se stvari dalje odvijati, ali u svakom slučaju u Republici Srspkoj postoje snažne potrebe za raznim vrstama izjašnjavanja naroda.

“Nama je to nekoliko puta bilo veoma oštro onemogućeno, ali afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način je poprimila dodatnu snagu i dobro će poslužiti Republici Srpskoj u budućnosti”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da će ovaj proces vjerovatno dovesti do mnogih sličnih u Evropi, kao i da postoji neizvjesnost u tom pogledu koliko će to sve trajati i kako će se odvijati.

Predsjednik Srpske dodao je da je vidljivo da su arogancija i neuvažavanje stavova na lokalnom nivou doveli do razočarenja ljudi u Velikoj Britaniji i vjerovatno na još nekim mjestima.

“Mnogi su govorili da se to neće desiti, a ipak se desilo koliko čujem, ako je to zvanično”, dodao je Dodik.

Opcija za “izlazak” Britanije iz EU pobijedila je na referendumu sa 51,9 odsto u odnosu na “ostanak”, koji je dobio 48,1 odsto glasova. Britanija će postati prva zemlja koja će napustiti članstvo u EU.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Omiljena ljetna poslastica: po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ...