Home / NOVOSTI / SVIJET / Erdoan bijesan: Holandiju nazvao ‘banana republikom’, Evropu optužio za islamofobiju i nacizam

Erdoan bijesan: Holandiju nazvao ‘banana republikom’, Evropu optužio za islamofobiju i nacizam

ISTANBUL – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, koji vodi kampanju za referendum 16. Aprila u svrhu proširenja predsjedničkih ovlaštenja , optužio je u Holandiju da se ponaša kao “banana republika”, a Evropu prozvao za šutnju.

Turski predsjednik nastoji putem svojih ministara lobirati kod brojnih Turaka koji žive i rade u evropskim državama da se odazovu na referendum o promjeni turskog ustava, ali vlasti nekoliko zemalja takve su skupove zabranile, a Holandija je i spriječila dolazak dvoje turskih ministara što je izazalo diplomatsku krizu.

“Pozivam sve međunarodne organizacije u Evropi i drugdje da nametnu sankcije Holandiji”, rekao je Erdoan u nedjelju na skupu u pokrajini Kocaeli blizu Istanbula te nastavio “Je li Evropa nešto rekla? Nije. Zašto? Zato jer vrana vrani oči ne kopa. Holandija se ponaša kao banana republika”.

Turski predsjednik i ranije je kritikovao Holandske vlasti za ponašanje koje podsjeća na “nacizam i fašizam” pošto je Holandija u subotu ispratila do granice ministra za porodicu Fatimu Betul Sajan Kaju te nešto ranije spriječila slijetanje aviona kojim je trebao doputovati turski ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavušoglu.

Holandski premijer Mark Rute u nedjelju je pozvao na smirivanje napetosti, ali je Erdoan na takvu ponudu uložio prigovor.

“Vi još niste platili cijenu da biste govorili o popravljanju odnosa s Turskom”, grubo je odgovorio Erdoan pred hiljadama svojih pristalica u Kocaeliju na sjeverozapadu zemlje.

“Još morate objasniti vašu drskost”, dodao je i poručio “Mi smo strpljivi, ali naš će odgovor biti oštar”.

U nedjelju ujutro turski demonstranti nakratko su zamijenili holandsku zastavu turskom na holandskom konzulatu u Istanbulu. Hag je zatim uložio protest turskim vlastima koje su obećale istragu incidenta.

“Doživjeli smo nehumano i nemoralno ponašanje”, rekla je novinarima ministar Kaja koju je u nedjelju na aerodromu Ataturk u Istanbulu dočekala masa s turskim zastavama.

Erdoan je već optužio Zapad za islamofoboiju i nacizam te je pozvao međunarodne organizacije da nametnu sankcije Holandiji.

Holandiju u srijedu očekuju izbori, a ankete govore da Rute i antiislamski političar Gert Vilders vode vrlo tijesnu trku. Rute je zabranu održavanja turskih skupova i učešće turskih ministara na njima obrazložio prijetnjom za javni red i mir. U Holandiji živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasati u obje zemlje.

U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane koja je trebala ugostiti skup s zvaničnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su takođe zabranile i Njemačka i Austrija.

U petak je njemački ustavni sud saopštio da se turski vladini zvaničnici ne mogu  pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Ta je odluka objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi podrške referendumu 16. aprila kojim bi Erdoan trebao dobiti široka ovlaštenja.

Danska zamolila turskog premijera da odgodi posjetu predviđenu za kraj marta

Danski premijer Lars Loke Rasmusen predložio je u nedjelju svom turskom kolegi Binaliju Jildirimu da zbog diplomatske krize izmeđuTurske i Holandije odgodi svoju posjetu Danskoj, predviđenu za kraj marta.

“Ta posjeta ne bi se mogla odvijati, a da pritom zanemarimo trenutne turske napade na Holandiju. Predložio sam turskom kolegi da odgodi naš sastanak”, napisao je danski premijer u saopštenju.

“U normalno vrijeme bilo bi zadovoljstvo primiti turskog premijera Jildirima s kojim sam otvoreno i konstruktivno razgovarao 10. decembra u Ankari”, dodao je.

Rasmusen je istakao da Danska zabrinuto prati događaje u Turskoj gdje su demokratska načela pod jakim pritiskom. Jildirim je trebao doći u službenu posjetu Danskoj 20. marta, prema danskome radiju DR.

(jutarnji)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...