Home / NOVOSTI / BiH / NDP: Prijava protiv Softića i Izetbegovića

NDP: Prijava protiv Softića i Izetbegovića

SARAJEVO – Narodni demokratski pokret (NDP) u ponedjeljak će Tužilaštvu BiH predati prijavu protiv Sakiba Softića, bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i lidera SDA.

Prijavu će predati zbog nelegalne i jednostrane odluke da bez saglasnosti dva druga naroda predaju zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

“Mi ćemo, kao što je i najavio naš predsjednik Dragan Čavić, predati prijavu, posebno sada kada je isplivala činjenica da se znalo da Sakib Softić nema legitimitet”, rekao je Momčilo Novaković, potpredsjednik NDPa.

U Tužilaštva BiH su najavili da će formirati predmet i provjeriti navode koji se tiču postupanja Softića.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je juče da i dalje važe zaključci Narodne skupštine RS, jer se oni nisu odnosili na to kako će postupiti Sud u Hagu, nego na zloupotrebu položaja i ovlaštenja i lažno predstavljanje.

“Neko je odlučio da igra ovu igru, a očigledno je da su to oni koji na zajedničkom nivou BiH čine vlast”, rekao je Dodik.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, izjavio je da se nije opredjeljivao u vezi sa zahtjevom za reviziju tužbe jer je bio siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom. Prema Čovićevom mišljenju, oni bi to učinili u slučaju negativne drugostepene presude protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika Herceg Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Konačno se javnim saopštenjem oglasio i Softić, koji je poručio da je pismo iz 2016. godine u kojem piše da on nije agent te da mu za reviziju treba novo imenovanje mišljenje jednog registrara Suda, a ne mišljenje Suda.

Objašnjava proceduru kako je 9. marta primio obavijest registrara Međunarodnog suda pravde da Sud neće preduzimati nikakve aktivnosti po dokumentu koji mu je predao 23. februara 2017. naslovljenom kao “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u predmetu BiH protiv Srbije” iz razloga što sadržaj odgovora članova Predsjedništva BiH na pismo koje im je registrar uputio 24. februara “demonstrira da nikakva odluka nije donesena od kompetentnih organa BiH, u ime BiH kao države, da zahtijeva reviziju presude.

“Kao što se vidi iz teksta pisma, tu nema slova o statusu Sakiba Softića kao agenta u postupku revizije presude. Priča o punomoći agenta je duboko ispolitizirana i zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe. A prilika za to je pronađena na vebstranici Suda”, kazao je Softić u saopštenju.

Objašnjava da se na aplikaciju za reviziju presude od 26. februara 2007. potpisao kao “agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde” ostavljajući Sudu da odluči o validnosti punomoći iz 2002. godine i u postupku revizije.

Softić kaže da je o pismu registrara obavijestio sve kojih se to ticalo.

“Za ovu temu je bio zainteresovan zanemariv broj ljudi. To potkrepljujem činjenicom da sam se u maju 2016. obratio pismom svim institucijama kojih se to ticalo i pojedincima koji su javno govorili o reviziji, sa analizom ranije presude, pojašnjenjem šta smo dokazali u ranijem postupku, a šta nismo i zamolio za konkretnu pomoć. O čemu naravno posjedujem urednu dokumentaciju. Odaziv  nikakav”, kazao je Softić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da Izetbegović mora da bude sankcionisan za duboku krizu koju je stvorio svojom samovoljom i uzurpacijom institucija BiH.

“Mi sada imamo novu sliku i novo stanje, mirnije i stabilnije, ali ono što mora biti završeno jeste da onaj ko je uzeo sebi za pravo da se podigne iznad institucija sistema i da kaže da je on vlast, te da je vlast njegov narod nad drugim narodima i nad drugim ljudima u sistemu, on mora da bude sankcionisan”, rekao je juče Đokić.

Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS, rekao je juče u Istočnom Sarajevu da je dobro što je odluka u Hagu tako brzo donesena.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...