Home / MAGAZIN / NAUKA / Eksperimentalni lijek za ebolu počeo da djeluje

Eksperimentalni lijek za ebolu počeo da djeluje

Tri liberijska zdravstvena radnika, koja su primila eksperimentalni lijek protiv ebole američkog proizvođača, pokazuju znake oporavka, saopštili su danas zvaničnici.

“Medicinski stručnjaci su obavijestili liberijsko ministarstvo informacija da je napredak oboljelih izuzetan”, navodi se u saopštenju ministarstva i ističe da pacijenti pokazuju “veoma pozitivne znake oporavka”. 

Liberijci se liječe najnovijim lijekom “ZMapp” koji je ranije dat dvojici zaraženih Amerikanaca i jednom Špancu, prenijela je agencija AP.

Amerikanci se opravljaju, ali je pacijent iz Španije preminuo.

Stručnjaci su naveli da je nejasno da li je lijek “ZMapp”, koja nikada ranije nije bio testiran na ljudima, efikasan i da je najbolji način da se zaustavi širenje epidemije ebole u zapadnoj Africi da se identifikuju i izoluju bolesni i prate svi sa kojima su bili u kontaktu.

Više od 1.200 ljudi je umrlo od ebole u Gvineji, Liberiji, Sijera Leone i Nigeriji od najnovijeg izbijanja epidemije, a više od 2.200 je oboljelo, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Cafe.ba

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...