Home / NOVOSTI / REGIJA / Drugovi i drugarice ponovo u parlamentu Slovenije

Drugovi i drugarice ponovo u parlamentu Slovenije

LJUBLJANA – U novom slovenačkom parlamentu ponovno se nakon 25 godina mogu čuti izrazi “drug” i “drugarica”, kojima se međusobno oslovljavaju zastupnici Udružene ljevice – stranačke grupacije koja se zalaže za stvaranje “socijalizma 21. vijeka” i koja je nastala na talasu protesta koji su prije dve godine potresali zemlju i srušili vladu tadašnjeg premijera Janeza Janše.

Stranka je na evropskim izborima u maju osvojila 5,9 odsto glasova, ali nije uspjela da dobije zastupnika u Evropskom parlamentu, dok je na julskim prevremenim parlamentarnim izborima s istim postotkom glasova dobila dvije zastupnice i dva zastupnika, što je bilo prilično iznenađenje.

Tokom jučerašnje rasprave o imenovanju nove vlade premijera Mire Cerara, predstavnici ove stranke u parlamentu su univerzitetskog profesora prava nazivali “kolegom”, dok su se međusobno oslovljavali “drug” i “drugarica” ili “gospođa drugarica” i “gospodin drug”.

Obnovi komunističke ikonografije i izraza, prenosi Hina, najoštrije se protivi najjača opoziciona Slovenačka demokratska stranka koja bivšoj premijerki Alenki Bratušek zamjera da je stvorila društvenu atmosferu za takve pojave.

Janšina stranka je obavjestila predsjednika nove Evropske komisije Žan-Klod Junkera da se Bratušek fotografisala s crvenim zvijezdama petokrakama, simbolom jugoslavenskog komunizma i da je jednom prigodom pjevala pesmu “Bandiera rosa” što je, prema stavu konzervativnih stranaka, diskvalifikuje za visoki položaj u Komisiji.

Slovenački parlament potvrdio je sinoć na vanrednom zasjedanju novu koalicionu vladu premijera Cerara, čija je stranka pobejdila na julskim izborima i nakon toga ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom penzionera i Socijalnim demokratima.

Za 16-članu vladu, sastavljenu od tri stranke levog centra, glasalo je 54, dok je protiv bilo 25 poslanika slovenačkog parlamenta koji broji 90 članova.

Izbori su raspisani nakon što je Bratušek u maju podnijela ostavku, pošto nije ponovo izabrana za lidera Pozitivne Slovenije.

Cerarova vlada je obećala restriktivnu fiskalnu politiku, uključujući smanjeno trošenje i bolje prikupljanje poreza.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...