Home / NOVOSTI / SVIJET / Demonstranti u Hong Kongu odustali od pregovora s vlastima

Demonstranti u Hong Kongu odustali od pregovora s vlastima

HONGKONG – Studentske vođe protesta u Hong Kongu saopštile su danas da su otkazali pregovore s vladom nakon nereda izazvanih napadima pripadnika bandi “trijade” na demonstrante, koji su, kako tvrde demonstranti, dobili dozvolu policije da napadnu.

Studenti su saopštili da “nemaju drugi izbor nego da prekinu razgovore”, jer su se vlada i policija oglušile na njihove pozive da spriječe napade “trijada” na mirne demonstrante, prenijela je agencija AFP.

Grupe demonstranata i pristalica Pekinga sukobile su se danas u dvije najposjećenije četvrti Honkgonga dok policija pokušava da smiri nerede.

Pozivajući se na volontere, Rojters javlja da je povrijeđeno nekoliko osoba, ali da nema preciznije potvrde.

Prema izvještaju britanske novinske agencije, policija je u postavila kordon između sukobljenih grupa.

Demonstranti traže direktne izbore u gradu od 7 miliona stanovnika, umjesto predviđenih dvostepenih (preko elektora). U junu su sproveli desetodnevno izjašnjavanje na internetu uz učešće oko 800.000 ljudi, koje je zvanični Peking proglasio nevažećim.

U subotu su demonstranti počeli akciju “Okupiraj centralnu četvrt”, blokirajući biznis-centar Hong Konga.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Pobjeda naroda: Francuski premijer objavio suspenziju akciza na gorivo

PARIZ, – Francuski premijer Edouard Filipe objavio je u utorak suspenziju akciza na gorivo i povišenih cijena komunalija, u naporu da udovolji protestnom pokretu koji je tokom vikenda izazvao haos ...