Home / NOVOSTI / BiH / Od FBiH traži osam miliona KM odštete

Od FBiH traži osam miliona KM odštete

TRAVNIK – U Opštinskom sudu u Travniku u petak je nastavljeno suđenje po tužbi koju je Anto Anić pokrenuo protiv države BiH, odnosno FBiH, “teškoj ” oko osam miliona maraka.

Aniću je Armija RBiH početkom rata zaplijenila mašine i tehnička sredstva za svoje potrebe, koje su mu vraćene godinama nakon rata devastirane.

Inače, ovo je treće suđenje u ovom slučaju, a prve dvije presude po žalbama i tuženika i tužitelja su poništene i vraćene na prvostepeni postupak. Anić je FBiH tužio za izgubljenu dobit, jer smatra da su mašine mogle da mu donose zaradu da su bile kod njega.

“Tražim samo ono što je moje i što mi pripada po zakonu. Mašine su mi oteli, a sa njima sam mogao da radim i od toga živim”, rekao je Anić nakon ročišta.

U Federalnom pravobranilaštvu tvrde da je taj spor već okončan i da je Anić dobio oko osam miliona maraka, kao naknadu za izgubljenu dobit. Zijada Kučuković, federalni pravobranilac, zatražila je od Suda da tužbu odbaci u cijelosti, jer se, kako kaže, radi o presuđenoj stvari i sporu koji je ranije završen.  Ona smatra da je tužba zastarjela, kao i potraživanja koja traži Anić, jer, kako ona tvrdi, u zakonom predviđenom roku nije pokrenuo spor.

Podsjećanja radi, parnica koju Anić vodi protiv FBiH stara je 18 i po godina. Dio te parnice on je već dobio u svoju korist, odnosno naknadu dobiti za dio mašina koje su mu oduzete.

Posljednja parnica, ova koja se vodi pred Opštinskim sudom u Travniku, a koja je započeta 2008. godine, odnosi se na izgubljenu dobit za dvije mašine, koje su od 2002. do 2005. godine mogle “zaraditi”, prema tužbenom zahtjevu Anića, oko osam miliona maraka, sa kamatama.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...