Home / MAGAZIN / NAUKA / Da li znate zbog čega je izmišljena web-kamera?

Da li znate zbog čega je izmišljena web-kamera?

Prva web-kamera imala je rezoluciju 128 x 128 piksela, slika je bila crno-bijela, a napravili su je naučnici sa univerziteta u Kembridžu

Web-kamera je uređaj koji veliki broj ljudi svakodnevno koristi kako bi bio u kontaktu sa porodicom i prijateljima. Iako je tehnologija toliko napredovala pa sada ove kamere imamo i na našim pametnim telefonima, priča o nastanku ovog uređaja je veoma interesantna.

Naime, naučnici sa univerziteta u Kembridžu napravili su web-kameru davne 1991. godine, a motiv ovog revolucionarnog otkrića krije se iza aparata za kafu. Istraživači su htjeli da zaposlenima koji se nalaze u različitim dijelovima zgrade omoguće da vide da li ima kafe u aparatu koji se nalazio u sobi za odmor.

Prva web-kamera imala je rezoluciju 128 x 128 piksela, a slika je bila crno-bijela.

Svi zaposleni su uživo na svojim desktopovima mogli da prate šta se dešava u sobi za odmor, i koliko kafe ima u aparatu. Interesantno je to da se iza veoma uspješnog uređaja krije ovako čudna ideja.

Izvor: Cafe.ba

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...