Home / NOVOSTI / REGIJA / Beograd upozorava Prištinu da ne otima rudnik Trepču

Beograd upozorava Prištinu da ne otima rudnik Trepču

Beograd – Srbija je danas upozorila Prištinu da će, ukoliko jednostrano otme rudnik “Trepču” na Kosovu i Metohiji, pokrenuti privatizaciju tog rudnika, a rudari proteste, što će ugroziti dijalog Beograda i Prištine.

Ministri, direktor Kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju i predstavnici Srba sa Kosova saopštili su na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je Beograd spremio odgovore, ukoliko Priština istraje na jednostranom rješenju za “Trepču”, a prvi je da će početi da razmarta pisma zainteresovanih za privatizaciju tog rudnika.

Oni su upozorili da bi jednostrano nametanje rješenja za kombinat “Trepča” potkopalo dosadašnje rezultate dijaloga Beograda i Prištine, destabilizovalo stanje na Kosovu i Metohiji i ugrozilo egzistenciju zaposlenih.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je prištinskim zvaničnicima Isi Mustafi i Hašimu Tačiju i onima koji odlučuju u Prištini da ne diraju ono što je srpsko i podsjetio da u “Trepči” radi 4.000 Srba, a žile iz kojih vade rudu na sjeveru čak se i ne nalaze ispod Kosova, nego ispod centralne Srbije.

“Za to postoji samo jedan termin – pljačka. Ne dirajte ono što je naše, napravite sami nešto novo. Ako ne možemo da vam pomognemo, mi vam nećemo odmoći. Ali, ostavite ono sa čime nikada niste imali, niti možete imati veze”, rekao je Đurić, navodeći da taj čin Prištine obesmišljava cijeli pregovarački proces u Briselu.

Đurić je naveo je da je riječ o jednostranom otimanju i konfiskaciji 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u “Trepči”.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da će, ukoliko prištinske vlasti ne budu povukle odluku o preuzimanju “Trepče” i ukoliko se ne bude razgovaralo o tome onako kako je predviđeno svim dosadašnjim sporazumima, Agencija za privatizaciju Srbije pokrenuti proces privatizacije kombinata “Trepča”.

Sertić je istakao da će taj proces biti pokrenut bez obzira na sve dosadašnje razgovore i pažnju koju je Srbija i njena Vlada učinila u koracima i prema Briselu i prema Prištini.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin prenio je da su rudari rudnika “Trepča” najavili proteste, u koje ulaze od sutra sve dok se ne raščisti situacija.

“A kada se na Kosovu protestuje, to uvek znači nestabilnost. Sindikati su spremni da uđu u proteste i ja njihovu zabrinutost razumem, 3.300 porodica živi isključivo od žTrepčež. Jednostranim aktom nacionalizacije, ne bi znali za koga rade, ko su im vlasnici, ni kakva će im biti sutrašnjica”, upozorio je Vulin.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naglasio je da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano djelovanje prištinsih vlasti.

“To biti usaglašeno sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, pogotovo o ključnim pitanjima koja tangiraju život srpske zajednice. A u ovom slučaju ne može ništa ni da se radi ni bez Vlade Srbije, jer žTrepčaž svoje ključne potencijale ima u dva rudnika koji kopaju rudu podzemno na teritoriji Srbije”, rekao je Antić.

Ministri sa liste “Srpska” u Vladi samoproglašenog Kosova prenijeli su da su ih gradonačelnici opština na sjeveru Kosova obavijestili da će prekinuti svaku komunikaciju sa Prištinom, ako ona istraje na odluci o “Trepči”.

Na konferenciji za novinare govorili su zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović i ministri u toj vladi Aleksandar Jablanović i Ljubomir Marić, predstavnici liste “Srpska”.

Konferencija je zakazana zbog namjere Prištine da sutra izmijeni zakon kako bi preuzela “Trepču”, odnosno da taj rudnik pređe u vlasništvo Prištine.

Većinski vlasnik “Trepče” je Fond za razvoj Republike Srbije.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...