Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči će biti izgrađeno 36 stanova za oko 4 miliona KM !? *(DVA PRILOGA+VIDEO)

U Modriči će biti izgrađeno 36 stanova za oko 4 miliona KM !? *(DVA PRILOGA+VIDEO)

Povodom posjete potpredsjednika Republike Srpske i ministra za izbjeglice i raseljena lica opštini Modriča u javnim glasilima objavljeno je više tekstova, a mi ovdje prenosimo dva, i to jedan sa zvanične prezentacije administrativne službe opštine Modriča, i drugi objavljen na sajtu RTRS-a.

Razlog objave dva teksta o istom događaju je nedoumica oko izjave da 36 (trideset šest) stanova će koštati oko 2,000.000 evra (Dva miliona Eura, a to je oko ČETIRI MILIONA KM ), iz čega proizilazi da u prosjeku izgradnja jednog stana će iznositi preko 100.000 KM ( Stohiljada KM ) !??

Izgradnja pomenutih stanova je za lica koja su trenutno u kolektivnom centru u Donjim Kladarima i u alternativnom smještaju. Nedavno smo prenijeli prilog o posjeti ovom Centru (vidi ovdje) gdje se navodi sledeće: “U Kolektivnom centru  smještena su 22 korisnika od čega je 18 samaca i  dvije porodice po 2 člana.”

Proizilazi, uslovno,  da je u pitnju 20 stambenih jedinica manje kvadrature ( garsonjere / jednosobni stanovi ) a za ostalih 16 stanova nemamo informaciju o kojim se porodicama radi, ali pretpostavit ćemo uslovno da su u pitanju  prosječne četvoročlane porodice te da mogu dobiti dvosobne / dvoiposobne ili eventualno trosobne stanove.

Predviđeno je oko četiri miliona KM za tih 36 stambenih jedinica. Koliko će to onda koštati kvadratni metar stambenog prostora. Proizilazi, mnogo više nego u centru Banja Luke. Da li je u pitanju lapsus u izjavi nadležnih u Vladi i opštini Modriča, pa se umjesto u evrima trebali to naznačiti da je u KM, ali i tada, ti stanovi bi bili skupi. Šta je u pitanju, nadamo se da ćemo uskoro saznati, ili nećemo ?

Nažalost, nedovoljno je transparentnosti kada su u pitanju ovakvi projekti.

U nastavku donosimo dva teksta o ovoj temi, pa na dnu stranice u komentarima iznesite vaše mišljenje ili druga saznanja o ovoj temi.

Uvodni komentar: modričainfo / HZ

POSJETA POTPREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE I MINISTRA ZA IZBJEGLICE I RASELJENA LICA U VLADI RS OPŠTINI MODRIČA

posjeta_potpredsjednik_rs_02Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš i savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević sa saradnicima  posjetili su danas 13. maja 2015. godine opštinu Modriča i održali radni sastanak sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o stanju povratničke populacije, raseljenih osoba i izbjeglica, određenim projektima obnove i izgradnje, a glavna tema sastanka je bila projekat CEB II. Radi se o projektu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja. Projekat se provodi u 18 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti oko 29 miliona eura, od čega 11 miliona eura obezbjeđuju lokalne zajednice, a 18 miliona eura su kreditna sredstva.

U Modriči je planirana izgradnja dva objekta sa 36 stambenih jedinica ukupne vrijednosti oko 2 miliona eura, od čega je učešće opštine oko 500.000 eura  a 1.500.000 eura su kreditna sredstva. U navedene stambene jedinice bi bili smješteni korisnici Kolektivnog centra u Donjim Kladarima i korisnici alternativnog smještaja. Načelnik Krekić je ovom prilikom upoznao potpredsjednika i ministra sa budžetom opštine Modriča, posljedicama koje su prouzrokovale poplave i klizišta, problemom eksploatacije šljunka sa rijeke Bosne, kao i odvoza gradskog smeća i mnogim drugim pitanjima bitnim za lokalnu zajednicu.

“Danas sam u službenoj posjeti općini Modriča. Ovo je moj prijateljski grad, kao i načelnik ove općine. Rukovodstvo općine  dobro vodi općinu, njene službe su  dobro osjetile potrebe krize još prije nekoliko godina, stoga je danas na pozitivnoj nuli što je jako dobro za razliku od nekih drugih općina koje se naleze u težoj situaciji. To ne znači  da općini Modriča ne treba pomagati. Općini Modriča treba pomagati, treba pomoći da ide dalje naprijed, da gradi i da postane jedan evropski   stabilan grad. Nama je svima poznato koliki je povratak hrvata u Republiku Srpsku ali kada je u pitanju općina Modriča mi smo već nekoliko godina zadovoljni po pitanju odnosa prema povratnicima i  sigurnosti povratnika”, istakao je potpredsjednik RS Josip Jerković.

“Razgovarali smo o projektima koje mi već predstavljamo od marta mjeseca, odnosno od onog trenutka kada je Narodna skupština donijela i prihvatila Odluku o kreditnom zaduženju oko 18 miliona eura. Riječ je o projektima raspuštanja svih vidova kolektivnih i alternativnih smještaja u Republici Srpskoj. Radi se o velikom projektu u kome učestvuju Vlada RS i općine, a jedna od njih je i Modriča. Ovdje se treba graditi oko 36 stambenih jedinica. Riječ je o raspuštanju kolektivnog centra u Kladarima ali i svi drugi vidovi alternativnog smještaja koje mi sada plaćamo. Radi se o dva objekta i upravo zbog toga smo  danas pokušali precizirati ono najviše što možemo u ovom momentu, da se završi taj papirnati dio što je obaveza Ministarstva i Općine. Nakon toga  to moramo još jedanput slati na CEB da nam se taj projekat odobri i u devetom – desetom mjesecu bi bio tender za početak radova. Naša procjena da bi to u sljedećoj godini bilo završeno. Znači ovo nije mali projekat, riječ je o projektu od 1,5 milona  eura, što se tiče sudjelovanja Republike Srspke i Vlade, i negdje oko 500.000 eura iz Općine”, rekao je ministar Čordaš.

“Na području opštine Modriča imamo Kolektivni centar u Kladarima koji je u jako lošem stanju. Ovo je možda prilika da u narednom periodu, po mojoj procjeni sljedeće godine potpuno riješimo problem Kolektivnog centra. Planiranom izgradnjom objekata bi riješili i problem alternativnog smještaja. Radi se o velikom i vrijednom projektu u kome učestvuju Vlada RS, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica i Opština Modriča. Opština Modriča će obezbijediti zemljište, infrastrukturu, i projektnu dokumantaciju u vrijednosti oko 500.000 eura. Od velike važnosti je da trajno zbrinemo korisnike kolektivnog i alternativnih smještaja”, rekao je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Čordaš: Do kraja godine počinje gradnja 36 stanova

Da bi bio zatvoren kolektivni centar u Kladarima i alternativni smještaji, u Modriči će do kraja godine početi gradnja 36 stanova za koje su Vlada Republike Srpske i modrička lokalna uprava obezbijedili 2.000.000 evra, izjavio je danas u ovoj opštini ministar za izbjegla i raseljena lica Srpske Davor Čordaš.

Davor ČordašČordaš je rekao da će biti građena dva stambena objekta za koja će Vlada Srpske, u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja, posredstvom osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB dva/ u Republici Srpskoj, obezbijediti 1,5 milion evra, a opština 500.000 evra.

“Danas smo precizirali obaveze Ministarstva i lokalne uprave za izradu projekta koji bi bio završen do oktobra, kada bi bila provedena tenderska prucedura izbora izvođača radova”, naveo je Čordaš, nakon sastanka sa načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem, kome su prisustvovali i potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković i savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Čordaš je izrazio uvjerenje da će kolektivni centar u Kladarima i alternativni smještaji u Modriči biti raspušteni u idućoj godini.

Čordaš je naveo da je za Projekat CEB dva u Republici Srpskoj obezbijeđeno 18.190.000 evra kreditnih sredstava.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da će opština obezbijediti zemljište, projektnu i građevinsku dokumentaciju za izgradnju objekata i raspuštanje kolektivnog centra u kome izbjegla i raseljena lica žive u veoma teškim uslovima.

“Potpredsjednika Republike Srpske, ministra i savjetnika predsjednika Srpske, upoznali smo i o bezbjedonosnoj situaciji u Modriči, kao i o projektima koje moramo realizovati da bi bile sanirane posljedice katastrofalnih poplava koje su prije godinu dana zahvatile Modriču”, naveo je Krekić.

Јerković i Čordaš posjetili su danas župne urede u Modriči i Garevcu.

Izvor: RTRS / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu gornjih priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je uradio TV K3.

 

 

Uvodni komentar: modričainfo / HZ

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...