Home / NOVOSTI / HRONIKA / Humanost bez granica: odriče se rođendanskog poklona da bi pomogla ugroženima

Humanost bez granica: odriče se rođendanskog poklona da bi pomogla ugroženima

Portal modričainfo redovno prati aktivnosti Humanitarne organizacije “Srcem za Modriču” čije humanitarne akcije se realizuju na području Modriče.

Osim toga, modričainfo produkcija odnedavno pruža tehničke usluge ovoj humanitarnoj organizaciji, naravno, besplatno, tako što smo im postavili novu web stranicu, vršimo obradu njihovih priloga, postavljamo priloge na njihovu stranicu i administriramo istu. Smatramo to našim skromnim prilogom ovoj humanitanoj organizaciji, a iskreno se nadamo da će i drugi naći načina da u okviru svojih mogućnosti se pridruži humanitarnom radu ove organizacije, a mi Vas pozivamo da pratite njihove akcije, da ih promovišete i na bilo koji način pomognete njihov rad.

Zadnji prilog sa njihove stranice je priča o lijepom, a možemo reči i inspirativnom događaju, pa njihovu “priču” prenosimo u cjelosti.

Uvodni komentar: Urednik modričainfo portala

HO Srcem za Modriču:

Humanost bez granica: odriče se rođendanskog poklona da bi pomogla ugroženima

Dragi naši prijatelji, moramo Vam ovo ispričati i podijeliti našu radost jer ono što radimo ipak nailazi na odziv i divne postupke humanih ljudi.

U vrijeme kad smo porodicu Todorović iz Koprivne obradovali hranom a nakon toga i uvođenjem vode u kuću imali smo u planu uraditi i kompletno kupatilo. Međutim, naš plan i najbolje namjere bili su dovedene u situaciju da ih preispitamo kao i vlastite mogućnosti, jer imali smo i prioritete na našoj listi koja je svakim danom bivala sve duža.
Ali, eto ipak, i danas se dešavaju neplanirane stvari i nevjerovatni a divni postupci humanih ljudi.

Ali, da Vam to ispričamo od početka.

Da podsjetimo, četvoročlano domaćinstvo Todorovića čine Mioljka (34), njeno dvoje djece Stefan (6) i Daniel (3,5) kao i njen bolesni otac Radomir (70). Mioljkin muž je 2013. godine poginuo u Sočiju u Rusiji i od tada je ostala prepuštena sama sebi sa dvoje djece i teško bolesnim ocem. Kuća u kojoj žive je najblaže rečeno u stanju posle rata nego u modernom sadašnjem dobu, a najgore je kako sami navode što u kući nema vode niti kupatila.
H.O. SZM je stoga odlučila da pokrene humanitarnu akciju kojom bi se u kuću Todorovića uvela voda i napravilo kupatilo.
I  krenuli smo u akciju.
Iskopan je bunar koji je izvođač radova “Beton promet” Vranjak izveo po znatno sniženoj cijeni. Uvedena voda u kuću, a cijena hidropaka je bila 392,30 KM, a vodointalateri  Ostoja Jakovljević iz Koprivne i Vlado Vasić iz Osječana nisu htjeli naplatiti svoj rad! Urađen je pod brodskim podom sa izolacijom, u vrijednosti od 1.156 KM! U međuvremenu je uručen paket pomoći u vrijednosti od 300 KM. Ukupno smo uložili oko 3200 KM.
Veliki dio ove donacije snosila je familija Mitrović Renato i Danijela,  aktivni članovi HO Srcem za Modriču  koji su i ove dječake opremili potrebnom garderobom i stvarima za školu.
Daljnji tok akcije predviđao je izgradnja kompletnog kupatila pa smo tražili i dobili specifikaciju neophodnih radova te ukupni predračun od 2500 KM. Da nekome ova cifra nebi izgledala velika, da objasnimo. U kući uopšte nema namjenske prostorije radi čega treba istu sazidati, a potom razvesti struju, vodu, odvode i kanalaizaciju na udaljenost od 17 metara. Tu je i iskop i izgradnja septičke jame. Na kraju je trebalo prostoriju ožbukati, postaviti keramiku, bojler, kadu, wc šolju i česme. Zaista obiman posao, pa smatramo da je to adekvatna cijena po predračunu.
U proteklom periodu animirali smo naše saradnike i prijatelje iz Modriče da nam pomognu u sačinjavanju i kompletiranju spiskova i dokumentacije za socijalno najugroženija lica sa područja Modriče. Sveštenstvo SPC , naši saradnici i prijatelji su odradili obiman posao tako da smo na osnovu njihovih podataka sačinili spisak, a potom i listu prioriteta koju treba urgentno rješavati. Svima njima se najtoplije zahvaljujemo.
Tada smo se našli u situaciji da treba da preispitamo i naše mogućnosti, te kako da nastavimo realizaciju tako naraslih potreba za humanitarnom pomoći.

Od samog početka, sve naše odluke donosimo dogovorom članova, odgovorno i uz uvažavanje realne situacije.
HO SRCEM ZA MODRICU tada mijenja plan, izvinjava se porodici Todorović i obećaje da će na proljeće popola sa porodicom Mitrović Renatom i Danijelom (naši članovi koji su dali velika sredstva u ovoj akciji) završiti kupatilo a sada mora da snabdije što više socijalno ugroženih porodica sa prioritetne liste.
Ali dragi Bog nije dao da mali Todorovići i ovu zimu budu na lončiću nego nam šalje našu članicu Ljubicu Marković Monthey , koja živi ovdje, u Švicarskoj.
Gospođa Ljubica Marković-Monthey je izrazila jednu nesvakidašnju želju za svoj rođendan.
Ona je zamolila svog supruga i familiju da joj za rođendan umjesto poklona daju novac kojim će ona sa familijom Mitrović pokloniti malim Todorovićima kupatilo!

Mitrovići i Markovići svaka vam čast, ponosni smo što ste dio ove naše organizacije !!!

Na kraju, moramo reči da smo sretni jer, evo i akcija izgradnje kupatila za porodicu Todorović će moći biti realizovana po planu, a pritom i naše akcije pomaganja socijalno ugroženima po prioritetnoj listi.

HO Srcem za Modriču

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...