Home / NOVOSTI / BiH / 13.SAJAM RURALNOG STVARALAŠTVA U TAREVCIMA KOD MODRIČE – MJESTO NOVIH IDEJA *(FOTO)

13.SAJAM RURALNOG STVARALAŠTVA U TAREVCIMA KOD MODRIČE – MJESTO NOVIH IDEJA *(FOTO)

Sajam ruralnog stvaralaštva u Tarevcima svake godine je prilika za susret proizvođača, kupaca i posjetilaca. Međusobno se upoznaju i razmjenjuju iskustva. Takođe, kao po pravilu iz godine u godinu oblikuju se i prezentuju nove ideje koje unapređuju seoske sredine, ali i poljoprivrednu proizvodnju u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i okruženju.

Ove godine na 13. sajamskoj manifestaciji u toj modričkoj Mjesnoj zajednici predstavljen je prvi rod jagoda iz plastenika „Opšte poljoprivredne zadruge“ Tarevci, a pokrenuta je i inicijativa za uvrštavanje tradicionalne poslastice ćetenije na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Tarevačke jagode se uzgajaju u četiri plastenika ukupne površine 1.120 m2 i riječ je o pilot projektu u Bosni i Hercegovini.

 „Nakon svih priprema u martu mjesecu ove godine zasadili smo 31.500 sadnica jagode u 10.500 saksija. Saksije su postavljene na stalaže u četiri etaže vertikalno. Prema projektu obezbijedili smo i automatsko navodnjavanje, tako da su zbog ovakvog načina proizvodnje dovoljna tri radnika da obave sve neophodne poslove“, pojasnio je Nahdet Sulejmen, direktor „Opšte poljoprivredne zadruge“ Tarevci.

On je takođe naglasio da se zahvaljujući specifičnom sistemu uzgoja u 1.120 m2 plastenika proizvede ista količina jagode kao i na 10 dunuma na otvorenom prostoru.         

Jagode u saksijama svojim izgledom i mirisom namamili su mnoge posjetioce Sajma, a iz Zadruge ističu da su ih do sada proizveli oko 1.500 kilograma. Sve je prodato u plastenicima i u piljarama u Modriči i to po cijeni od 10 KM.

 „Očekujemo da ćemo jagode za prodaju imati još najmanje dva mjeseca. Trudimo se da biljku što bolje ojačamo i prinos ove, prve godine je oko 20%.  Dogodine očekujemo oko 25 tona prinosa. U planu smo do kraja godine da uvedemo grijanje u plastenike i ukoliko to ostvarimo moći ćemo jagodu proizvoditi tokom cijele godine. Ipak, već sada smo ponosni, jer smo jedina opština u kojoj se i nakon isteka sezone i dalje proizvode jagode“, istakao je Sulejmen.

Dodao je da je jagoda ekstra kvaliteta, te pozvao sve zainteresovane da lično dođu u „Opštu poljoprivrednu zadrugu“ Tarevci kod Modriče  i uvjere se i sami u to.         

Zadrugu su formirali povratnici u opštine Modriča i Vukosavlje sa ciljem da se njenim razvojem stvori institucionalna podrška poljoprivrednim povratničkim domaćinstvima kako bi obnovili svoja poljoprivredna gazdinstva. Iz ovog okvira odavno su izrasli svojim idejama, radom, zalaganjem i dosadašnjim rezultatima, a najsavremenija proizvodnja jagoda, mimo njene sezone, je još jedna potvrda  te tvrdnje.

Ovogodišnji Sajam ruralnog stvaralaštva u Tarevicma bio je i u znaku okruglog stola “Registracija ćetenije na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa”.


Ćetenija je vijekovima unazad u mnogim sredinama bila ne samo poslastica od uprženog brašna i ukuvanog šećera, nego i način druženja i zabave u zimskim noćima. Najveće majstorstvo potrebno je za izvlačenje niti od navedenih sastojaka,  ali i za “čuvanje” ćetenije dok se hladi na snijegu. Stoga su za njeno pravljenje i druženje uz pripremu vezane brojne priče, pošalice i dogodovštine, koje se godinama pamte i prepričavaju. Dakle, njeno najveće “bogatstvo” bilo je u okupljanju i druženju, zbog čega su običaj njenog pravljenja ponovo oživjeli u Mjesnoj zajednici Tarevci, istanuto je na okruglom stolu. Do sada su tarevljani organizovali ukupno 19 veoma posjećenih i uspješnih ćetenijada takmičarskog karaktera, koje su vremenom počele da se održavaju i u drugim sredinama. 

Priprema 20. jubilarne ćetenijade u Tarevcima bio je povod za ideju o zaštiti i očuvanju ovog običaja kao nematerijalnog kulturnog blaga naših krajeva. Okruglom stolu održanom 23. jula 2022. godine prisustvovali su: dr Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, mr Rusmir Djedović iz Zavoda za kulturno-istorijsko i prirodno naslijeđe Tuzlanskog kantona, Nurija Delić, profesor i književnik, Sanja Hajdukov, pisac i voditelj Edukativnog centra “Erazmo” iz Tuzle, dr Omer Hamzić, glavni urednik časopisa za kulturnu istoriju „Gračanički glasnik“, kao i više poznavalaca pravljenja ćetenije i običaja vezanih za ćeteniju iz Modriče, Lukavca, Gradačca, Gračanice, Brčkog i drugih sredina koje njeguju ovu izuzetnu tradiciju. Uvodničar i moderator okruglog stola bio je mr Mustafa Mustajbegović, politikolog iz Tarevaca.

Još 2004. godine, kada smo uvidjeli da tajnu pravljenja ćetenije zna još svega par starijih mještana, odlučili smo da ovaj običaj iz porodice i kuće iznesemo na trg i organizujemo takmičenje. Tada nismo ni slutili da time zaista oživljavamo ovo lijepo druženje, tradiciju pripreme poslastice i takmičarski duh. U februaru 2023. godine biće održana 20. jubilarna Ćetenijada i to je povod da pokušamo da i administrativno zakružimo priču o ćeteniji. Na okruglom stolu, održanom u okviru 13. sajma ruralnog stvaralaštva učestvovali su svi oni od kojih očekujemo podršku u ovom našem nastojanju”, rekao je Mustajbegović.   

Tokom Okruglog stoja je zaključeno da postoji čvrsto opredjeljenje da se ćetenija i običaji vezani uz njenu pripremu uvrste na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Takođe, konstatovano je da će taj put biti složen i zahtjevan, ali i da će učesnici skupa i stručnjaci iz ove oblasti u granicama svojih mogućnosti pružiti svu potrebnu pomoć kako bi se planirane aktivnosti realizovale do 20. jubilarne tarevačke Ćetenijade.  

Na 13. sajmu ruralnog stvaralaštva u Tarevcima predstavila su se iz 20 BH opština 52  izlagača i proizvođača: voća, povrća, meda, različitih prehrambenih proizvoda, ljekovitih preparata, proizvoda od kože i pruća, uzgajivača sitnih životinja…

Do narednog sajma možda će baš neko od njih pokrenuti nove ideje i projekte koji će unaprijediti ruralno stvaralaštvo i život u seoskim sredinama u Bosni i Hercegovini, pogotovo u trenutku kada sve veći broj mladih napušta svoja ognjišta u potrazi za boljim i sigurnijim uslovima života, iako upravo Bosna i Hercegovina obiluje brojnim prirodnim reursima i ljepotama.

 

Tekst: Sanja Samardžić-Marjanović
Foto:  Mustafa Mustajbegović i Zlatko Huravik
Obrada: Zlatko Huravik

 

 

“Izradu ove fotoreportaže podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ove fotoreportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...