Home / NOVOSTI / HRONIKA / MLADI MODRIČE I ODŽAKA PODSTAKLI LIKOVNE STVARAOCE OD ZENICE DO PARIZA *(FOTO)

MLADI MODRIČE I ODŽAKA PODSTAKLI LIKOVNE STVARAOCE OD ZENICE DO PARIZA *(FOTO)

Uspjeh projekta „Slikamo zajedno, živimo zajedno“

Dobre priče koje pobude pažnju javnosti gotovo uvijek dobiju svoj nastavak, a jedna od njih ispričana je upravo kroz projekat pod nazivom „Slikamo zajedno, živimo zajedno“, koji je realizovala grupa mladih ljudi Modriče i Odžaka. Mladi su dokazali da žele da se druže, uče, rade i bolje se upoznaju međusobno, ali i krajeve iz kojih potiču. Nastavak priče je pokazao da se uz malu inicijativu, zalaganja i zajedničke akcije može uraditi još više sa željom da bliže i dalje zajedničko okruženje bude ljepše u svaom pogledu.

 

Projekat „Slikamo zajedno, živimo zajedno“ realizovan je prošle godine u tri mjesne zajednice: Tolisa i Tarevci u opštini Modriča i Vojskova u opštini Odžak. Nosilac projektnih aktivnosti je bilo Udruženje „4T“ Tarevci i realizovan je u okviru projekta PRO Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) koji finansira USAID, a implementira CRS (Catholic relief services). 

 

Cilj projekta je bio međusobno upoznavanje mladih ljudi, njihovo druženje, obilazak i fotografisanje lokaliteta, te upoznavanje sa pričama iz dalje prošlosti ovih krajeva. Kao rezultat projekta nastale su neraskidive prijateljske veze, ali i impozantna kolekcija fotografija objedinjenih na zajedničkoj izložbi u završnici projekta uz devet umjetničkih slika lokalnih slikara: Duška Bogdanovića, Alena Karabegovića i Tomke Gudelj.

Međutim, kao indirektni rezultat projekta nastala je još jedna kolekcija od devet umjetničkih slika, poklonjenih Omladinskom domu u Tarevcima. „Riječ je o slikama koje su poklonjene Omladinskom domu povodom 100. godišnjice njegove izgradnje. Urađene su u različitim tehnikama i formatima. Izradićemo njihove replike i one će naći svoje mjesto kao stalna postavka u Omladinskom domu. Na slikama je predstavljeno nekoliko faza prošlosti ovog objekta: njegovo stradanje tokom ratnih dešavanja, dvije obnove koje je objekat pretrpio i njegov sadašnji izgled. Novu kolekciju slika, pored Duška Bogdanovića iz Modriče, Alena Karabegovića iz Tarevaca i Tomke Gudelj iz Odžaka, oslikali su i darovali: Jasmina Širbegović iz Pariza, Mirnes Hrusti iz Zenice i Armin Mešanović iz Modriče, na čemu smo im posebno zahvalni“, istakao je Mustafa Mustajbegović, predsjednik Udruženja „4T“ Tarevci i napomenuo da je jedna od slika iz ove kolekcije nastala upravo u Parizu, gradu vječite inspiracije za umjetnike. On je takođe dodao da, iako je projekat „Slikamo zajedno, živimo zajedno“ završen prije tačno godinu dana, još uvijek prisutna volja, želja i motivacija učesnika za daljom realizacijom njihovih ideja i novih projekata, koji podrazumijevaju intenzivnija druženja i nova znanja.        

Podsjećajući se na sam projekat Mustajbegović je istakao da mjesne zajednice, koje su učesnici projekta obišli, fotografisali i oslikali nisu slučajno odabrane. „Sva tri lokaliteta imaju nešto po čemu su prepoznatljivi, a mi o tome malo znamo. Iz Vojskove potiče umjetnik Ivo Jelušić, koji je napravio vrijedne replike kostelske grnčarije i to od ebanovine stare 3.000-4.000 godina iz korita rijeke Bosne. U Tolisi i danas postoji objekat Ruske banje, a u Tarevcima je nekada bila kovačnica novca. Sve su to priče iz naše dalje zajedničke prošlosti, koje nas povezuju baš kao i zajednička budućnost. Namjera je bila da i sa tim pričama upoznamo učesnike projekta“, dodao je predsjednik Udruženja „4T“.

Projektmenadžer Adela Mulić je pojasnila da su u projektu učestvovali učenici, studenti, zaposleni, pa čak i penzioneri, te da su iste aktivnosti provedene u sve tri mjesne zajednice. „Bila su to zanimljiva druženja. Mladi su obilazili i fotografisali različite lokalitete i objekte, a slikari su ih oslikali na osnovu njihovih fotografija. Imali smo tri umjetnika koji su slikali ugljem na hameru, uljem i akrilom na platnu i izložili smo devet njihovih slika. Takođe, odabrali smo najuspješnije fotografije, koje smo prikazali široj javnosti u okviru prošlogodišnjeg 12. sajma ruralnog stvaralaštva u Tarevcima“, pojasnila je Mulićeva. Istovremeno, ona je ukazala na cilj projekta, a to je da se mladi međusobno upoznaju, zbližavaju, stiču nova iskustva i edukuju o svojoj okolini i prošlosti, te da na temelju toga zajednički grade bolju i perspektivniju budućnost u sredinama iz kojih i potiču. Za trajnu  uspomenu na zajedničku aktivnost, svim učesnicima su poklonjeni albumi sa fotografijama koje su nastale tokom provođenja projekta.  

U Udruženju „4T“ trenutno su aktuelne aktivnosti u projektu pod nazivom „Dramatično pomirenje“, koje realizuje oko 30-ak mladih iz Modriče i Odžaka uz podršku desetočlanog organizacionog tima i PRO Budućnosti. Aktivno se bave rodoljubivim tekstovima i njihovom interpretacijom, a imali su i zajedničku posjetu Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Prethodno su imali zajedničke posjete Centru za edukaciju i rehabilitaciju “Kuća nade” u Odžaku i Jevrejskom kulturnom centru “Bejt Šalom” u Doboju.

 

Vjerujemo da će i ova priča imati svoje drugo poglavlje ispisano pozitivnim pomacima i napretkom barem u sredinama u kojima se projekat realizuje, te da ćemo o njima pisati nekom narednom prilikom. 

Tekst: Sanja Samardžić-Marjanović
Foto: Zlatko Huravik i Mustafa Mustajbegović
Tehnička obrada: Zlatko Huravik

 

“Izradu ove fotoreportaže podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ove fotoreportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...