Home / NOVOSTI / BiH / ŽIVOT HRVATA U MODRIČI *(VIDEO)

ŽIVOT HRVATA U MODRIČI *(VIDEO)

Život Hrvata u Modriči

Prema zvaničnim statističkim podacima na području opštine Modriča je 1991. godine živjelo 33.567 stanovnika. Popis iz 2013. godine ukazuje na 7.847 stanovnika manje. Taj broj je danas, 2021. godine zasigurno daleko veći. Brojne porodice nisu se vratile na svoja ognjišta od 1996. godine, a mnogi su u narednim godinama u potrazi za boljim životom privremeno ili trajno napustili ove krajeve. Nakon ratnih dešavanja u opštinu Modriča se vratilo najmanje Hrvata. Nekada su činili 24,2% ukupnog broja stanovništva, a 2013. godine, kada je rađen posljednji popis, svega 6,5%.
Za drugu emisiju serijala „Modriča za sve ljude dobre volje“ pokušali smo da nađemo odgovor na pitanje koji su razlozi slabog povraka Hrvata, ali i da saznamo kako oni danas žive u Čardaku, Garevcu, Modriči.

 

——————————————————

Autor: Sanja Samardžić Marjanović
Kamera i snimanje iz vazduha: Saša Katanić
Montaža: Dejan Huravik
Muzika: Tihomir Mišić
Kamera, režija i produkcija: Zlatko Huravik
Modričainfo produkcija, juli 2021.
—————————–

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

„Izradu ove publikacije/videa/filma podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ove publikacije/videa/filma ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.“

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...