Home / NOVOSTI / BiH / PONOSNI PRECI I POTOMCI *(FOTO+VIDEO)

PONOSNI PRECI I POTOMCI *(FOTO+VIDEO)

Promovisan „Rodoslov“ Zdravka Lazarevića

MODRIČA – U Dugom Polju kod Modriče promovisan je Rodoslov „Pjevalica – Lazarević“, autora Zdravka Lazarevića koji je ranije objavio dve zbirke poezije.
Koreni ljudski toliko duboko sežu i govore o razgranatim stablima porodica i određuju im tako životne putokaze i njihovu narav. Nije lako izučavati i proučavati svoje porodično stablo, jer svako stablo ima svoju širinu, dubinu, visinu i bezgraničan vek trajanja. Zdravko Lazarević prihvatio se tog zahtevnog posla, na sreću svih svojih predaka i svih svojih potomaka. Ostavljajući im u zavet kako je ukorenjeno, raslo, naraslo i razgranalo se porodično stablo „Lazarević“.

„Rodoslov zaslužuje sve to što je rečeno. Piše o porodici meni nepoznatoj koji su došli prezimena tog i tog i sada je prezimena koje nosim. Želja mi je bila da se uverim odakle smo došli, ko smo i kako smo došli ovde, kojim povodom i tako dalje. Ta knjiga donela je mnogo, poslušao sam prijatelje saveta, pa sam uvrstio i ličnosti. Seže do šestog kolena. To mi je bio cilj, da vidim ko je kome i šta. Tražiću još neke dileme da otklonim“, rekao je autor Zdravko Lazarević.

Ovakve knjige su važne jer okupljaju i čuvaju vrednosti jedne porodice. One ostaju kao svedok odakle dolazimo, ali i otvaraju put kuda treba poći. One su svakim danom sve vrednije, jer pobeđuju zaborav, rekao je recenzent Marko Raulić Đukić.
„SKC Modriča godinama je izdavač, ima preko 150 naslova i svi oni su u Zavičajnoj zbirci biblioteke SKC. Učestvovao sam u nastajanju knjige Zdravkove. Tražila je težak put do podataka, odricanje. Dugo je autor radio na njoj. U najavi mu je nova zbirka poezije o Ljubioči, a on kaže ’Ljubiječi’, a to je stari naziv. Bio je divan domaćin Sabora Lazarevića u Dugom Polju“, primetio je Marko Raulić – Đukić.


Poruku podrške Zdravku Lazareviću poslao je i novinar i publicista iz Dugog Polja Milorad Vidović, koji poslednjih decenija živi i radi na petom kontinentu, u dalekoj Australiji. Zajedno sa njim, neke knjige o Dugom Polju, reci Ljubioči i Vučijaku pisao je Milenko Popović. Uvek pruža podršku sličnim ostvarenjima.
„Ova knjiga je lepa kockica u mozaiku koji možemo nazvati ’Vekovi i večnosti Dugog Polja’. Taj mozaik sklapa se od 1980.godine, od snimanja emisije ’Znanje-imanje’. Došli smo Vidović i ja tako do dve knjige, imaju ukupno 1000.stranica zanimljivog materijala. Zdravko Lazarević taj mozaik ulepšava Rodoslovom. U toj knjizi imamo nekoliko stotina zanimljivih imena, ukazuju na ljude koji su ovde živeli i na način koji su živeli“, kaže Milenko Popović.


Autor Zdravko Lazarević najstariji je član porodice Lazarević iz Dugog Polja. Doduše, iste godine rođen je i sveštenik u penziji Vasilije Lazarević, rođeni Dugopoljac koji je službovao u Vršcu.
„Naše poreklo i potomstvo sada je među koricama. Neko je dao značaja našem imenu i našoj lozi. Moj pokojni otac otišao je odavde, takva vremena bila. Službovao sam kao sveštenik u Srbiji, a sada dolazim dva i tri puta godišnje u Dugo Polje. Penzioner sam i imam vremena. Živim potomcima pomažem što se Svevišnjem molim za njihovo zdravlje, a mrtvima služim pomen. Obavezan sam i dužan da služim Crkvi, Bogu i svom narodu“, rekao je sveštenik Lazarević.


Zdravko Lazarević rođen je na Bogojavljenje, 19.januara 1950.godine. Objavio je dve samostalne zbirke poezije: „Odlasci ne postoje“ i „Putovanja“. Zastupljen je u mnogim zbornicima poezije „Gori lila“, KUD“Vaso Pelagić“, Zbornik „Aleja breza“, „Zaveštanje“ koji izdaje Udruženje pisaca iz dijaspore u Švajcarskoj.
Predsednik je Udruženja pisaca „Zdravko Đekić“ u Nemačkoj.
Sve u svemu, „Rodoslov“ je pred čitaocima. Do nekog novog ostvarenja Zdravka Lazarevića iz Dugog Polja kod Modriče.

Autor: Slađan JEREMIĆ

Foto i video: Zlatko Huravik / Modričainfo

Video snimak je u pripremi i ubrzo će biti postavljen.

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...