Home / NOVOSTI / BiH / “ŽIVA BIBLIOTEKA” – SKC MODRIČA, 6. MARTA

“ŽIVA BIBLIOTEKA” – SKC MODRIČA, 6. MARTA

 „Živa biblioteka”  6.mart 2017. godine Srpski kulturni centar Modriča, Trg Milana Jelića 17 od 12.00 do 15.00 časova

„Živa biblioteka” je otvorena za sve građane Modriče, uključujući učešće predstavnika/ca učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija iz ovog grada.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje Ijudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi Ijudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije. Živa biblioteka se koristi i kao podrška predmetu demokratija i Ijudska prava.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati su: slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, dijete rata, povratnica i član porodice nestalih.

„Živa biblioteka” će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Osnovni cilj projekta je da se postigne održiv i dugotrajni mir i izgradi međusobno povjerenje i razumijevanje među građanima. To su preduslovi za ostvarivanje društvenih promjena koje će omogućiti bolji život svim narodima u Bosni i Hercegovini.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila azolia(a)hcabl.org ili na telefon 065/235-469.

Radujemo se vašem dolasku.

Projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH

Izvor: Helsinški parlament građana Banjaluka

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...