Home / NOVOSTI / HRONIKA / Završena žetva kukuruza i sjetva ozimih kultura

Završena žetva kukuruza i sjetva ozimih kultura

MODRIČA – Na području opštine Modriča završena je žetva kukuruza i sjetva ozimih kultura na 1.750 hektara, od kojih je pšenicom zasijano 1.500, a ostatak ječmom, izjavila je danas samostalni stručni saradnik za poljoprivredu Sida Tomić.

Tomićeva je rekla da zbog loših vremenskih uslova u septembru i prvoj polovini oktobra ječam nije posijan u optimalom agrotehničkom roku, dok je sjetva pšenice produžena do polovine novembra.

– Podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje se odnose na regresirano dizel gorivo i sjeme, olakšale su ratarima sjetvu pšenice, kojom je zasijano 400 hektara više, odnosno 26,6 odsto više u odnosu na prošlu godinu – navela je Tomićeva.

Ona je podsjetila da u skladu sa Programom unapređenja proizvodnje merkantilne pšenice u Republici Srpskoj od 2011. do 2016. godine, Ministarstvo podstiče sjetvu pšenice sa 250 KM po hektaru uz uslov da je najmanja sjetvena površina 1,5 hektara, a da je podsticaj proizvođačima i regres od 0,05 KM po kilogramu pšenice u zrnu koju predaju registrovanim otkupljivačima i prerađivačima.

Tomićeva je rekla da je završena žetva kukuruza, kojim je na prostoru opštine bilo zasijano 8.810 hektara.

– U zavisnosti od primijenjenih agrotehničkih mjera, rod kukuruza je iznosio od 3.000 do 9.000 kilograma po hektaru – navela je Tomićeva i naglasila da su povoljni vremenski uslovi u novembru, kada je skinuta većina roda, uticali da vlažnost zrna bude idalna i da, bez dodatnog sušenja, kukuruz bude uskladišten.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...